Írd be, mit keresel:

Cinnabon, a brutálfinom amerikai fahéjas csiga

Hogy mitől amerikai egy fahéjas csiga? Attól, hogy jó édes és vajas, de leginkább attól, hogy édes krémsajt van a tetején. Istenien foszlós és illatos, néha pedig ér bűnözni egy kicsit egy ilyen finomsággal.

Cookta - 2017.11.04.
Cinnabon, a brutálfinom amerikai fahéjas csiga

A Cinnabon valójában egy ma már hatalmas cég neve, amit 1985-ben alapított egy leleményes pék és fia Washingtonban, családi vállalkozásban. Elsőként egy kisebb pékségeket nyitottak, ahol elsősorban fahéjas csigát és más kelt tésztákat sütöttek. Annyira eltalált és zseniális volt a recept, hogy hamarosan sorra nyíltak franchise rendszerben az üzleteik, és – kapaszkodjatok! – mára több mint 1300 pékségük van 52 országban! A titok? A jó kelt tészta, a gazdag töltelék és a krémsajtos máz a fahéjas csigán, amit ebben a formában ma már mindenki cinnabonként ismer.

Amerikában a bagel és a pancake után a legnépszerűbb reggeli sütemény ez a cuccos fahéjas csiga, de mivel elég időigényes az elkészítése a dupla kelesztés miatt, inkább uzsonnára ajánljuk és nagyobb társaságnak, hogy ne mindet mi faljuk fel, mert tényleg abbahagyhatatlan…

Cinnabon – mázas amerikai fahéjas csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag szárított élesztő
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 15 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 7 dkg lágy vaj

A mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg krémsajt
  • 5 dkg lágy vaj
  • 1 evőkanál vanília-kivonat

Elkészítés: A tésztához a langyos tejhez adjuk a cukrot és az élesztőt, összekeverjük, és 10 percet pihentetjük. A lisztet keverőtálba tesszük, a közepébe mélyedést formázunk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az élesztős-cukros tejet, az olvasztott vajat és egy csipet sót, és kézzel vagy elektromos robotgép dagasztókarjával összedolgozzuk a tésztát. Készíthetjük kenyérsütőben is, ebben az esetben a nedves alapanyagokat tesszük a gépbe először, majd a cukrot, a lisztet és végül az élesztőt, és dagasztóprogrammal összedolgoztatjuk a tésztát.

A tésztát gombóccá formáljuk, tálba tesszük, letakarjuk, berakjuk a kikapcsolt sütőbe, alá egy tálban forró vízet teszünk, és 1 órát kelesztjük.

A tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd kisujjnyi vékony, nagy, hosszúkás téglalappá nyújtjuk. A lágy vajat rámorzsoljuk, majd ujjbeggyel egyenletesen elkenjük a tésztán. A fahéjat és a barna cukrot összekeverjük, és egyenletesen a tésztára szórjuk. A szélesebb oldalnál kezdve feltekerjük, majd a tésztakígyót 3 centis darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent formába állítgatjuk a csigákat nem túl szorosan – ez az adag egy nagy tepsire vagy 2 kapcsos tortaformához való adaghoz elég -, letakarjuk frissentartó fóliával, és forró víz társaságában még 30 percre bedugjuk a kikapcsolt sütőbe.

A kelesztési idő letelte után kivesszük a tésztát, levesszük róla a fóliát, a sütőt pedig előmelegítjük 200 fokra, és légkeverés mellett 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben a mázhoz a krémsajtot, az olvasztott vajat, a vanília-kivonatot és a porcukrot simára keverjük. A megsült, még meleg csigák tetejére kenjük a mázat, és hagyjuk langyosra hűlni, majd langyosan akár már tálalhatjuk, kóstolhatjuk is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.