Írd be, mit keresel:

5 finom félpénzes fogás, ha éppen lapos a pénztárca

Előfordul, hogy túlköltekezünk vagy éppen nem megy olyan jól a szekér, félreteszünk az ünnepekre, vagyis tényleg sovány keretből kell megoldani a napi menüt, amit semmiképpen nem érdemes lemondásként megélni, sokkal inkább érdemes kreatív kihívásnak tekinteni. Jó kis házias fogások készülhetnek fillérekből!

Cookta - 2023.11.05.
5 finom félpénzes fogás, ha éppen lapos a pénztárca

Az úgynevezett „szegénykonyha”, az olasz cucina povere kifejezésből lett divatos: a nagyon kiadós és gazdaságos tésztaételek és pizzák laktatóak, pár olcsó alapanyagból varázslatosan finom – és mára már világszerte ismert – fogásokat jelentik, de lássuk be, minden nemzetnek megvannak a maguk spórolós, de nagyon finom és házias válaszaik a pénztárcabarát fogásokra. Néha direkt jól is esik ilyen finom, nosztalgikus vagy retró, gyerekkort idéző fogásokat újra elkészíteni, vagy akár egy kis módosítással felfrissíteni.

1. Frankfurti leves >>

Ha azt hinnénk, hogy ez a virslis-kelkáposztás leves Frankfurtban is ismert és kedvelt, netán azt feltételeznénk, hogy onnan származik, csalódást kell okoznunk: bár kedvelik a németek a káposztás és virslis fogásokat, ezt a változatot hiába keresnénk az ottani étlapokon. Ez egy vérbeli magyar recept, ami a frankfurti virsli után kapta a nevét. A két világháború között született, és a szegényebbek körében volt népszerű, akiknek nem telt húsra, virslivel főztek. Kelkáposzta, krumpli, kevés virsli és fűszer – a végeredmény pedig egy isteni és laktató, egytálételnek is beillő leves.

Forrás: Hámori Zsófia

2. Paprikás krumpli >>

Ha csak krumplink, hagymánk és pirospaprikánk van, akkor is imádnivaló, ha egy kis paradicsommal, zöldpaprikával és kolbásszal, netán szalonnával gazdagítjuk, akkor igazán mennyei. A legegyszerűbb és legolcsóbb, megunhatatlan. Olyan finom, hogy nehezen sorolható a szűkös idők ételei közé, pedig tényleg filléres.

Forrás: Hámori Zsófia

3. Sárgaborsó >>

Fél kiló 150 forint ebből a méltánytalanul mellőzött hüvelyesből, amiből egy regiment megetethető. Fűszeresen curryvel, magyarosan levesnek, mediterrán pürének, fantasztikusan jól használható alapanyag, érdemes túllépni a „betonfőzeléknek” becézett borzalmas menzakaján. Tény, hogy a vörös lencsének jobb a PR-ja, de valójában közeli rokonok ezzel a nagyon pénztárcabarát alapanyaggal.

Forrás: Kard Éva

4. Káposztás sztrapacska >>

A tojásos nokedli méltó kihívója a káposztás sztrapacska, mondhatjuk azt is, hogy a salátával tökéletes tavaszi klasszikus őszi-téli, gazdagabb, kiadósabb, laktatóbb változata. Szalonna nélkül is finom, de a füstös, kisütött baconfalatokkal és a kisült zsírral összeforgatva igazán mennyei és laktató.

5. Puliszka >>

A puliszka – vagy mediterrán néven polenta – nem más, mint kukoricadara, filléres alapanyag, ami a búzadarához hasonlóan pár perc alatt megfő, nagyon olcsó, könnyen emészthető és nagyon szapora, a grízzel szemben gluténmentes. Kétszeres mennyiségű forró, sós vízbe öntjük egy kis olaj vagy vaj hozzáadásával, és folyamatosan keverve 2-3 perc alatt krémesre fő. Egy kis reszelt sajttal és tejföllel is önmagában is kiváló, morzsolhatunk rá túrót, juhtúrót, sült hagymakarikákkal megszórva pedig isteni, de köretként sem érdemes róla megfeledkezni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.