Írd be, mit keresel:

Görög töltött káposzta – citromosan, könnyedebben

Hajlamosak vagyunk igazi magyar ételnek elkönyvelni a töltött káposztát, de ez csak részben igaz. Török közvetítéssel érkezett hozzánk mindenféle levélbe töltött ételfajta, de a pirospaprika és a füstölt ízek már itt kerültek bele. A görögök például szintén nemzeti ételüknek tartják a maguk töltött káposztáját – merőben más ízvilág, friss, üde, citromos szósszal és sok zöldfűszerrel készül.

Cookta - 2023.11.09.
Görög töltött káposzta – citromosan, könnyedebben

Aki szereti a mediterrán konyhát, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia az úgynevezett lachanontolmadest, a görögök töltött káposztáját. Darált hússal és rizzsel, hagymával és fokhagymával készül a töltelék, eddig ismerős lehet, de friss petrezselyem, kapor, menta és citrom is kerül a töltelékbe, és nyers, vagyis nem savanyú káposztával készül. Nincs benne pirospaprika, se semmi füstölt, így ne a mi ízvilágunkat várjuk tőle, viszont sokkal könnyebb dolga lesz vele a gyomornak, és nagyon finom.

Az igazi különlegességét a hozzá készült citromos szósz adja, ami a káposzta főzőlevéből készül egy kis liszttel és vajjal, sok citromlével és reszelt héjjal, nagyon harmonikus és selymes, ezzel tálalva igazi mediterrán, tartalmas, mégis könnyű fogás.

Töltött káposzta görög módra

Hozzávalók:

  • 1 fej édes káposzta
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 50 dkg darált marha vagy pulykahús
  • 20 dkg rizs
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor kapor
  • 2-3 szál menta
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 citrom reszelt héja
  • só, bors

A szószhoz:

  • 1 leveskocka
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 2 citrom leve, az egyik reszelt héja

Elkészítés: A káposzta külső leveleit lefejtjük, a torzsa részét levágjuk. Egy nagy fazékban vizet forralunk, a káposztát beletesszük, és újraforrástól 10 percig főzzük, majd 5 percet pihentetjük. Kivesszük, lecsöpögtetjük, és ha kicsit hűlt, akkor lefejtjük a leveleit, a vastagabb, eres részeket egy éles késsel elvékonyítjuk, hogy majd könnyen feltekerhessük.

Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon a hagymát és a fokhagymát 3-4 percig dinszteljük, majd egy keverőtálba átöntjük, hozzáadjuk a darált húst, a nyers rizst, a finomra vágott zöldfűszereket, az őrölt római köményt, a maradék 2 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a citrom héját, és kézzel alaposan összedolgozzuk.

Az előkészített káposztaleveleket kiterítjük, nagyobb kanálnyi húsos masszát az alsó felükre ráhelyezünk, mindkét oldalon kicsit visszahajtjuk, és feltekerjük.

A maradék káposztát felcsíkozzuk, és a felét egy nagyobb edény aljára szórjuk. Rárakosgatjuk a káposztatekercseket több rétegben, majd befedjük a maradék káposztalevéllel. A tetejére egy tányért borítunk nehezéknek, hogy a tekercsek ne nyíljanak szét fővés közben, felöntjük annyi forró, enyhén sós vízzel, hogy teljesen ellepje. Tűzre tesszük, ha felforrt, takarékra vesszük, és 70–80 percig főzzük.

A szószhoz a töltött káposzták főzővizéből 7 dl-t kiveszünk, a leveskockát belemorzsoljuk, kevergetve feloldjuk.

A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, alaposan összekeverjük, majd apránként felöntjük a levessel, folyamatosan keverve, hogy csomómentes legyen. Amikor már minden folyadék benne van, 2-3 percet kevergetve főzzük, majd hozzáreszeljük 1 citrom levét, hozzáadjuk 2 citrom kifacsart levét, sózzuk és borsozzuk.

Tálaláskor a töltött káposztatekercseket tányérra szedjük, meglocsoljuk a citromos szósszal, és ízlés szerint kaporral vagy petrezselyemmel meghintve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.