Írd be, mit keresel:

Valós para vagy felfújt ügy? Ezt kell tudni a koffeinmérgezésről

Azt mondják, jóból is megárt a sok, és ha valamire, ez a koffeinre különösen igaz. A legtöbben előszeretettel indítják a napot egy jó kávéval vagy teával – de sokan nem állnak meg egynél, és akár napi öt-hat vagy még több csésze forró italt is magukba döntenek. A koffein veszélyességéről persze megoszlanak a vélemények, pedig a koffeinmérgezés létező jelenség – most összegyűjtöttünk róla mindent, amit tudni kell.

Cookta - 2023.11.10.
Valós para vagy felfújt ügy? Ezt kell tudni a koffeinmérgezésről

A koffein pozitív hatásait mindenki ismeri:

  • élénkít;
  • csökkenti a fáradtságérzetet;
  • növeli az agyi aktivitást;
  • serkenti a bélműködést, illetve az emésztést;
  • javítja a kognitív képességeket.

Hatására emelkedik a pulzus és a légzésszám, elernyednek a simaizmok, és a közérzetre is pozitív hatással van. Egyes kutatások szerint a kávé rendszeres fogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, antioxidáns-tartalma pedig megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.

A pozitívumokat előszeretettel emlegetik, de a „jóból is megárt a sok” elve itt is életbe lép: túlfogyasztás esetén komoly kockázatokkal számolhatunk.

Mikortól veszélyes?

Egy átlagos presszókávéban 100 mg koffein található. Napi 400 mg koffein – azaz 4 presszókávé – fogyasztása még teljesen biztonságosnak tekinthető, ha azonban a napi koffeinadag meghaladja a 600 mg fölötti mennyiséget – azaz a 6 presszókávét –, túlfogyasztásról beszélhetünk. De ebbe más koffeintartalmú italok is beleszámítanak!

Mit okoz? Bele lehet halni? Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj? Itt minden kiderül >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.