Írd be, mit keresel:

Édesburgonya, az új zöldségkedvenc – töltve, sajtosan és vegán változatban

Újabb zöldség hódít meg egyre több embert, és kezdi belopni magát a hazai háztartásokba - mégpedig az édesburgonya. A batáta néven is ismert narancsos színű gyökérzöldség Amerikából jött, mestersége címere, hogy egészséges, finom, és ami külön jó hír: itthon is megterem!

Cookta - 2023.11.11.
Édesburgonya, az új zöldségkedvenc – töltve, sajtosan és vegán változatban

Ízre és állagra valahol a burgonya és a sütőtök között van, és bár nem rokona a burgonyának, csak nevében, ő is Amerikából érkezett. Ahogy a krumpli is alapélelmiszerré avanzsált nálunk, úgy a batátának is könnyűszerrel lesz erre lehetősége, mert nálunk is megterem. Ha a szuperekben még nem is, de a termelői kis piacokon már kapható a hazai. Nagyon sok rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a krumplinak, bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás. Sok béta-karotin van benne, ami jótékonyan hat a bőrünkre, a magas rosttartalomnak köszönhetően pedig laktat, emellett finom és nagyon változatosan készíthető – akár a krumpli és a sütőtök is.

Érdemes közepes példányokat választani, tapintásra keményet és feszeset, olyat, aminek a felülete minél simább, mert ezekkel a legkönnyebb dolgozni. Ha túl nagy, akkor nem biztos, hogy kellően édes, és ha egyben sütjük, akkor nagyon hosszadalmas idő alatt sül át a sütőben. Készíthetünk belőle pürét, rakottast, hasábburgonyát, lehet belőle sütemény is, a legegyszerűbb változata, ha egyszerűen megtöltjük, mint az alábbi receptben.

Most egyszerűen csak vajjal, fetával és egy kis zöldfűszerrel készült, de tehetünk bele komolyabb tölteléket, bármilyen sajtot, húsos ragut, maradék bolognait, de a most következő alapreceptet akár vegán változatban, a vaj helyett kókuszzsírral, a feta helyett füstölt tofuval is érdemes kipróbálni!

Fetás sült-töltött édesburgonya

Hozzávalók:

  • 4 közepes édesburgonya
  • 10 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál lágy vaj
  • fél csokor petrezselyem – de ízlés szerint újhagyma, kakukkfű is lehet
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, 30 percig sütjük, hegyes késsel ellenőrizzük, hogy puhára sültek-e – a mérettől függően több idő is kellhet nekik.

Késsel hosszában bevágjuk, a két végét összenyomva kissé szétnyitjuk, kikanalazzuk a belsejét úgy, hogy maradjon a batátacsónakoknak egy kis pereme. A kikapart belsőt a vajjal és a feta felével, frissen őrölt borssal villával összetörjük, majd visszakanalazzuk a sült édesburgonyába, rámorzsoljuk a maradék fetát, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Finomra vágott petrezselyemmel vagy újhagymával, esetleg morzsolt kakukkfűvel is megszórhatjuk tálaláskor. Köretnek, de salátával önmagában is nagyon finom!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.