Írd be, mit keresel:

Körtés-kéksajtos pite – villámfogás különlegesen

A körte és a kéksajt párosa egy csoda, nyersen és sütve is isteni a kettő együtt, teljesen beleszerettünk, így most egy pite készült velük, mondhatni pofonegyszerűen. Túlbonyolítani amúgy sem szükséges, ezt a mesés ízkombinációt nem érdemes sem elnyomni, sem tompítani, mert önmagában tökéletes.

Cookta - 2023.11.11.
Körtés-kéksajtos pite – villámfogás különlegesen

A kéksajt – legyen az rokfort, gorgonzola, stilton vagy hazai márványsajt – igazán aromás, zsírosabb, olvadékony, érlelt sajt, ami ma már szerencsére nem számít ritkaságnak, és több fajtája is szinte minden szupermarketben megtalálható. A gorgonzola a legolvadósabb, de bármelyik megfelel ehhez a nagyon egyszerű pitéhez, a körtéből pedig érdemes érettebb, lédús, édes példányokat választani, ez harmonizál legjobban a karakteres sajttal.

A pite alapja egyszerű leveles tészta, amire egy kis mascarponével kikevert kéksajtos krém kerül, erre jönnek a körteszeletek, majd még egy kis extra sajt, majd mehet is a sütőbe. Salátával kísérve tökéletes gyors vacsora, de magában is nagyon jó vendégvárónak vagy baráti borozgatás mellé.

Körtés-kéksajtos pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 2 nagyobb érett körte
  • 15 dkg kéksajt
  • 3 nagy kanál mascarpone
  • 1/2 dl tejszín
  • csipetnyi kakukkfű
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A körtéket félbevágjuk, magházukat kivágjuk, vékonyan felszeleteljük.

A kéksajt felét villával egy tálkában összetörjük, hozzáadjuk a mascarponét és a tejszínt, borsot őrölünk hozzá, majd összekeverjük.

A leveles tésztát kiterítjük, tepsibe tesszük papírostul, egyenletesen megkenjük a kéksajtos kencével, a tészt szélein 1 centit szabadon hagyva, meghintjük kakukkfűvel. A tetejét kirakjuk a körteszeletekkel, rámorzsoljuk a maradék márványsajtot.

180 fokos sütőbe toljuk, és 15-20 perc alatt megsütjük. Salátával gyors vacsorának, önmagában vendégvárónak vagy borkorcsolyának is tökéletes.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.