Sokan pepecselős ételnek gondolják a lasagnét, pedig fél óra alatt összeállítható, és a csőben sült rakott tészta mindig sikert arat. Hűvös hétvégi napokra nincs is jobb a sajtos mártással és tésztarétegekkel készülő olaszos egytálételnél.

Ki tudja, miért, de a lasagne elképesztő otthonosságot áraszt, olyan igazi családi étel. Nagyon sokféle módon variálható a tölteléke, készülhet paradicsomos vagy besameles szósszal, és az a jó tulajdonsága is megvan, hogy a belerejtett zöldségeket ebben a formában még a legválogatósabb gyerekek is megeszik.

Forrás:
Cookta.hu

Most csak zöldségekkel készült a kiadós tésztarakottas, színes répával, paprikával, póréval és spenóttal, de persze kerülhet bele húsimádóknak egy kis sonka vagy darált hús is, de vega változatban is olyan kiadós és komplex, hogy nekünk őszintén szólva így is tökéletes volt.

Zöldséges lasagne

Hozzávalók:

  • 16 lap lasagne
  • 2 evőkanál vaj
  • maréknyi reszelt parmezán

A zöldséges töltelékhez:

  • 1 fej hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 nagy marék spenót
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj

A sajtmártáshoz:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg reszelt parmezán vagy más érlelt sajt
  • őrölt szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra vágjuk, a paprikát felcsíkozzuk, a répát és a pórét vékonyan felkarikázzuk. Serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, a zöldségeket rádobjuk, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és oregánóval megszórjuk, és kevergetve megpároljuk, majd félretesszük.

A sajtmártáshoz a vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és kicsit megpirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel és a tejszínnel, sűrűsödésig főzzük, majd hozzákeverjük a reszelt parmezánt, őrölt szerecsendióval, frissen őrölt borssal és esetleg egy kis sóval ízesítjük.

A tésztához egy nagyobb lábasban sós vizet forralunk, majd a tésztalapokat néhány perc alatt al dente előfőzzük, leszűrjük, leöblítjük.

Egy sütőtál aljába 3 evőkanál sajtmártást teszünk, elkenjük, ráfektetünk 4 lasagne-lapot. Erre jön a párolt zöldség fele egyenletesen elosztva, majd 4 lap lasagne, erre öntjük a sajtmártás felét, majd ismét lasagne, a maradék zöldség. Befedjük az utolsó tésztalapokkal, majd ráöntjük a maradék sajtszószt. A tetejére 2 evőkanálnyi vajat morzsolunk, megszórjuk maréknyi reszelt parmezánnal.

200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve negyed órát pihentetjük, majd négyzetekre vágva tálaljuk.