Vendégeket várni jó, de az is klassz, ha csak váratlanul betoppannak, feltéve, ha van egy-két tippünk, milyen gyors, praktikus és finom falatokat dobhatunk össze percek alatt. A mi tapasztalataink szerint a mártogatós az a zseniális találmány, ami pofonegyszerű, nagyon jól variálható – és mindig osztatlan sikert arat.

Aki még nem próbálta, nem is tudhatja, mennyire népszerű egy tálba kitett hasábokra vágott sárgarépa, uborka, karalábé vagy szárzeller, ha van hozzá 2-3 mártogatós szósz, ha az kellemesen fűszeres és izgalmas. Ezek a szuper kis kencék pár perc alatt összeállíthatóak, és azonnal mehetnek is az asztalra, az egészséges zöldségek mellett csipsz vagy sült krumpli, pirított pita, grissini, apró fasírtgolyók mellé is jól muzsikálnak, de akár mártásként is használhatjuk őket húsok, halak, sült zöldségek mellé.

Most 3 isteni és nagyon egyszerű, villámgyors és kicsit szokatlanabb változatot hoztunk: egy ázsiai ihletésű mangós, egy görög fokhagymás és egy mediterrán zöldfűszeres-citrusos tunkolós kencét – mindegyik működik mártogatósnak, szósznak, de akár salátaöntetként is.

Mangós-majonézes mártogatós

Hozzávalók:

  • 1 érett mangó
  • 5 dkg majonéz
  • 1,5 evőkanál csípős dijoni mustár
  • 1 evőkanál lime- vagy citromlé
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 1 kávéskanál csilipehely
  • só, bors

Elkészítés: A mangót meghámozzuk, a húsát a magjáról levágjuk, egy késes robotgépbe tesszük, pépesítjük, majd az összes többi hozzávalót is hozzáadva krémesre összedolgozzuk.

Skordalia – görög fokhagymás mártogatós

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 30 dkg toastkenyér
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1/2 teáskanál pirospaprika
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors

Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, és 1 dl vízzel egy kis forralóba tesszük, felmelegítjük, és 2-3 perc forralással kicsit megszelídítjük, félretesszük.

A kenyér héját vékonyan levágjuk, a belét egy tálba tépkedjük, felöntjük vízzel, majd 5 perc pihenés után kinyomkodjuk, késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a leszűrt fokhagymát és és az összes többi alapanyagot, és krémesre turmixoljuk.

Zöldfűszeres-citromos mártogatós

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 1 maréknyi friss petrezselyem
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 3 szál friss kapor
  • 5 dkg majonéz
  • 10 dkg görög joghurt
  • só, bors

Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, az olívaolajat, a bazsalikomot és a kakukkfüvet, és addig mixeljük, amíg a fokhagyma egészen krémes lesz. Hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, és ezekkel is összedolgozzuk.