A hamburgerrel ellentétben az amerikaiak másik kedvelt street foodja, a hot dog kicsit mellőzött étellé vált, valószínűleg csak azért, mert nem illeti meg kellő figyelem. Ha saját bucival és jóféle frankfurti virslivel készítjük, némi zöldség is kerül bele, akkor nagyon finom tud lenni!

Bulira barátokkal is ideális, de a gyerekeknél is bevágódhatunk, ha házi hot dogot készítünk, amit akár mindenki magának állíthat össze az asztalnál. A finom kelt tésztából keveset készíteni nem érdemes, de kihűlés után fóliába csomagolva a hűtőben pár napig eláll, hosszabb időre a fagyasztóban tárolható, és még több alkalommal segítségünkre lehet. A tésztája kicsit vajas és édeskés, puha és könnyű, egy jó minőségű virslivel tökéletes párost alkotnak.

A virslit nem kell főzni, valójában csak átforrósítani, és van egy trükk, amit kevesen ismernek, és amellyel sokkal ízletesebb és roppanósabb lesz: a titok nem más, mint egy kis só és vaj a főzővízben, pontosabban melegítővízben, mert forrás után el is lehet alatta zárni a tüzet. Próbáljátok ki a virslis trükköt, és pakoljatok sok zöldséget is a hot dogba!

Hot dog házilag

Hozzávalók:
12 hot dog bucihoz:

  • 2,7 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg lágy vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás a lekenéshez
  • 1 evőkanál szezámmag

Valamint:

  • frankfurti bőrös virsli
  • 1 evőkanál vaj
  • salátalevél vagy rukkola
  • paradicsom
  • savanyú uborka
  • lila hagyma
  • ketchup
  • mustár

Elkészítés: A langyos tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, összekeverjük, és 10 percre félretesszük, hogy az élesztő beinduljon. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a lágy vajat és a sót, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni, kb. 10-12 perc alatt lágy és ruganyos tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, liszttel kihintett tálba tesszük, picit meglisztezzük a tetejét, és langyos helyen 30 percet kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, majd hurkává formázzuk, és 12 nagyjából egyenlő részre osztjuk. 15-16 centis rudakká sodorjuk mindegyiket, és sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk egymástól kissé távolabb. Tiszta konyharuhával lefedjük, és még 20-30 percet kelesztjük.

Ha megkeltek, lekenjük őket felvert tojással – ízlés szerint akár szezámmaggal is megszórhatjuk –, és 190 fokos sütőbe tolva kb. 15 perc alatt szép pirosra megsütjük.

A virslikhez vizet forralunk, a vizet megsózzuk, 1 evőkanál vajat adunk hozzá, ha elolvadt, a virsliket beletesszük, és ha újra forr a víz, elzárjuk a tüzet, és lefedve pár percet pihentetjük.

A salátát vagy rukkolát megmossuk, a paradicsomot, az újhagymát és a savanyú uborkát vékonyan felkarikázzuk. A bucikat hosszában félbevágjuk, megtöltjük a zöldségekkel és a forró virslivel, ízlés szerint ketchupot és mustárt nyomunk rá – vagy akár majonézt, ki mivel szereti.