Írd be, mit keresel:

Brokkoliszószos csirkemell – egyszerűen különlegeset

Gondolom, nem csak nálunk állandó alapanyag a csirkemell, és valljuk be, néha azért kihívás izgalmasan és finoman elkészíteni. Most viszont sikerült, és nagy sikert aratott. Dobjuk fel az unalmas csirkemellet finom brokkoliszósszal és kuszkusszal!

Cookta - 2023.11.14.
Brokkoliszószos csirkemell – egyszerűen különlegeset

Kivételesen volt egy kicsit több időm, és az unalmas csirkemellet fel akartam dobni valamivel. Körülnéztem a hűtőben, és azt használtam fel, amit már muszáj volt. 🙂 Nagyon finomra sikerült, és kivételesen nem is szárítottam ki a húst.

Forrás: Hajós Ágnes

Nem időigényes egyébként, gyorsan elkészül az egész, még akkor is, ha három különféle dolog készül egyszerre – és nagyon jól is passzol egymáshoz a sült hús, a brokkoliszósz és a zöldséges kuszkusz.

Brokkoliszószos csirkemell zöldséges-tojásos kuszkusszal

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg csirkemell
  • olívaolaj a sütéshez
  • 1 nagy fej brokkoli
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 30 dkg kuszkusz
  • 15 dkg gomba
  • 1 nagy kápia paprika
  • 3 tojás
  • só, bors, (ha van, füstölt) pirospaprika, szerecsendió

Elkészítés: A kuszkuszt egy tálba tesszük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Lefedjük, 10 percig állni hagyjuk.

A gombát kétcentis darabokra, a kápiát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, először rászórjuk a paprikát és a gombát. Pár percig pirítjuk, majd félretesszük, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt.

Ismét kevés olívaolajat öntünk bele. A tojásokat elhabarjuk, rántottát sütünk belőle, levesszük a tűzről. A kuszkuszt villával átforgatjuk, a gombás kápiával együtt a tojáshoz keverjük, alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, felhasználásig melegen tartjuk.

A brokkolit rózsáira szedjük. Lobogó sós vízbe tesszük, puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővízből 2 dl-t félreteszünk. Ugyanebbe a lábosba 1 evőkanál olívaolajat öntünk. Visszatesszük a brokkolit, pár percig kevergetjük. Rászórjuk a keményítőt, felöntjük a főzőlével és a tejszínnel, belereszeljük a sajtot. Közepes lángon addig főzzük, míg a brokkoli szinte teljesen szétesik, a mártás besűrűsödik. Ekkor belereszelünk egyötöd szerecsendiót, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Keverjük meg többször, mert könnyen leég.

A csirkemellek kis lebenyét levágjuk. Bedörzsöljük sóval, borssal, (füstölt) pirospaprikával. Közepes lángon, egyszer megfordítva kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Közben időnként egy lapáttal lenyomjuk, hogy a közepe is megsüljön, de ne száradjon ki. Végül kicsit magasabb lángon mindkét oldalát pirosra sütjük.

Tálaláskor pohárba nyomkodjuk a kuszkuszt, megfordítva tányérra borítjuk. Mellékanalazunk a szószból, erre helyezzük a másfél centis szeletekre vágott húst.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.