A fűszeres forralt bor a tél egyik csodája, csak hát sajnos nem kortyolgathatjuk mindig, Csalóka jószág, nagyon könnyen a fejbe száll – de csokis sütibe téve már nincs alkoholtartalma, viszont marad az illata és a zamata!

A vörösbor és az étcsoki jó barátsága ma már ismeretes tény, és sütiben is nagyon jól passzolnak egymáshoz. Ha pedig egy kis télies, mézeskalácsos fűszerkeverékkel is felturbózzuk a tésztát, akkor olyan, mintha forralt boros lenne a csokis süti. Egyszerű kevert tészta, a sok vajnak és csokinak köszönhetően jó puha és szaftos, a tetején a máz csupa selymesség, ha pedig fokozni akarjuk az élvezeteket, egy kis ropogós dióval vagy mogyoróval is megszórhatjuk a tetejét.

Ha valaki esetleg még nem szerezte be a varázsos illatú mézeskalács-fűszerkeveréket, az otthon is elkészítheti, persze ehhez elég sokfajta őrölt fűszerre van szükség, nem véletlenül kapható keverékben. Viszont ha magunk készítjük, annak az is előnye, hogy feltöltjük a fűszerpolcot, és nem kell mindet felhasználni a keverékhez, mert az elhasználhatatlanul hatalmas mennyiség lenne...

A mézeskalácsos fűszerkeverékhez 

  • 1 teáskanálnyi, a hüvelyéből kiszabadított kardamomot;
  • 1 teáskanál szegfűszeget;
  • 1 teáskanálnyi szegfűborsot és 1 csillagánizst mozsárban amennyire csak lehet, összetörünk;
  • majd késes robotgépbe tesszük, hozzáadunk 
  • 1 teáskanál őrölt fahéjat;
  • 1 teáskanál őrölt gyömbért, és hozzáreszeljük 1 szerecsendió harmadát;
  • finomra őröljük.

Ha egyszerűbb, akkor a kész fűszerkeverék is tökéletes, és sokféle módon használható, nem csak mézeskalácshoz és ehhez az isteni csokis sütihez!

Forralt boros csokis süti csokimázzal

Hozzávalók:
A csokis sütihez:

  • 20 dkg liszt
  • 25 dkg lágy vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1,25 dl vörösbor
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 csapott teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

A mázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 evőkanál vörösbor
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2,5 dkg vaj
  • aprított dió vagy mogyoró a tetejére

Elkészítés: A tésztához a csokoládét tálba tördeljük, gőz fölött megolvasztjuk. A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos robotgéppel jó habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a megolvasztott csokoládét és a vörösbort, ezekkel is simára keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, és simára keverjük. 

Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítjuk, 175 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

A mázhoz a csokoládét tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat, és gőz fölött megolvasztjuk, majd a borral és fűszerkeverékkel simára keverjük. A kihűlt süti tetejére simítjuk, ízlés szerint megszórjuk aprított dióval vagy mogyoróval, és kockára vágva tálaljuk.