Írd be, mit keresel:

Fetás óriás burek – egyszerűbb, mint gondolnád

Az egész Balkánon népszerű a török–görög gyökerekkel bíró burek, ez a vékony rétestésztával készülő sütemény, ami lehet sós, édes, húsos, túrós, sajtos, tekert, csavart, rétegezett, kicsi és nagy, vagyis ezerféle. Nálunk pár éve ismét kedvelt lett az albán pékségeknek köszönhetően, és a jó hír, hogy otthon is nagyon könnyen elkészíthető.

Cookta - 2023.11.15.
Fetás óriás burek – egyszerűbb, mint gondolnád

Számtalan fajtája van ennek a kívül ropogós, belül puha és ruganyos bureknek vagy böreknek, autentikus receptet nem is érdemes keresni, mert kicsit minden nép és kultúra a saját ízlésére alakította és formázta. Mi most egy nagyon egyszerűen összedobható, óriás, lepénynek is beillő vegetáriánus változatot hoztunk fetával és reszelt sajttal, ami salátával főételnek, de partira vagy vendégvárónak magában is tökéletes.

Ez az alaprecept gazdagítható párolt spenóttal, apróra kockázott sonkával, a feta helyett használható túró is, ezek bármilyen kombinációjával egyszerű és isteni lepényt kapunk.

Fetás óriás burek

Hozzávalók:

  • 1 csomag rétestészta
  • 20 dkg feta sajt
  • 25 dkg reszelt trappista vagy pizzamozzarella
  • 1 evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 tojás
  • 5 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • só, bors

Elkészítés: A fetát egy keverőtálba morzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a kakukkfüvet, borsot őrölünk rá, majd összeforgatjuk.

Egy réteslapot tiszta munkafelületen magunk elé terítünk, megcsöpögtetjük olajjal, megszórjuk egy maréknyi sajtos keverékkel, ráterítünk még egy réteslapot, ezt is megcsöpögtetjük olajjal, majd sajt jön rá. Így rétegezzük, a 8 lapból 6-ot használunk fel, majd a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük, és a rétescsigát 8 egyenlő részre vágjuk recés késsel.

Egy 23-25 centis kapcsos tortaformát olajjal kikenünk, a 7. réteslappal kibéleljük, olajjal megcsöpögtetjük, majd belefektetjük a csigákat, a maradék sajtos keverékkel megszórjuk.

A 3 tojást keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a tejet, kis sót – óvatosan, mert a feta is sós –, frissen őrölt borsot, némi szerecsendiót reszelünk hozzá, és kézi habverővel simára keverjük. Egyenletesen a csigákra locsoljuk, majd befedjük a 8. réteslappal, a maradék olajjal lekenjük, és 15 percet pihentetjük sütés előtt, hogy a lapok felpuhuljanak.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve a peremet lecsatoljuk, salátával tálaljuk, melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.