A gesztenyepüré klasszikusan is isteni finom, ha kellően krémes és ízes a gesztenye, valamint igazi tejszínhabbal készül, de egy kis csavarral igazi ünnepi desszertté is avanzsálhat: omlós tésztakosárkában tálalva, egy kevés meggyet is belecsempészve...

A gesztenyepüré az egyik legegszerűbb desszert, csak habot kell hozzá verni, no meg a készen kapható gesztenyemasszát ráreszelni... Ennél azért érdemes egy kicsivel több figyelmet fordítani rá: meghálálja. A gesztenyemasszát nem árt egy kis rummal és vajjal feljavítani, így sokkal krémesebb, puhább, és ha a tejszínhabot sima porcukor helyett vaníliás cukorral készítjük, akkor a gesztenyével tökéletes párost alkotnak.

Most mindehhez még omlós linzerkosárkák is készültek, vendégvárónak vagy ünnepi desszertnek ebben a formában tökéletes. A kis tésztakelyheket előre is megsüthetjük, akár pár nappal korábban, tálalás előtt pedig csak be kell tölteni. Most ráadásnak még egy kevés meggydzsem is került a linzertésztára, a gesztenye és a tejszínhab alá – hát nem rontotta el. ;)

Gesztenyepürés linzerkosárka

Hozzávalók:
A tésztához: 

  • 25 dkg liszt
  • 12 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor

A töltelékhez: 

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 3 dkg lágy vaj
  • 2 evőkanál rum
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl meggydzsem

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáreszeljük a hideg vajat, ujjbeggyel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgákat, és gyors mozdulattal összedolgozzuk. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább fél órát pihentetjük a hűtőben.

A pihentetett tésztából félmaréknyi darabokat szaggatunk, és kis piteformákba nyomkodjuk, 180 fokos sütőben 10–12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lágy vajat és a rumot, és alaposan összekeverjük. A jól behűtött tejszínt a vaníliás cukorral elektromos robotgéppel habbá verjük.

A linzerkosárkák aljára 1-1 teáskanálnyi meggylekvárt kenünk, erre vaníliás tejszínt halmozunk. A gesztenyés masszát a krumplinyomóba visszatesszük, és adagonként a linzerkosárkákra nyomjuk. Ízlés szerint csokidarabokkal díszítjük.