Becsapós étel, mert bár a neve firenzei, közel sem olasz, sőt valójában amerikai. Kiadós, gyors és nagyon finom, kényelmes hétvégi reggelire, brunch-ra vagy gyors ebédnek, vacsorának is ideális. A spenót és a tojás állandó eleme - minden más változhat.

Az egg florentine, vagyis a firenzei tojás a Benedict-tojás egyfajta változata, a Waldorf Astoria Hotel séfjének kreálmánya, aki a népszerű tojásos-sonkás szendvicset variálta spenóttal, és mivel a párolt spenóttal készülő szósznak firenzei a neve, így ez az amerikában született fogás is az olasz város nevét viseli. A firenzei tojás eredetileg pirított péksüteményre halmozott párolt spenót és buggyantott vagy sült tojás, amit kiegészíthet sült bacon, sonka, hollandi szósz vagy sajtmártás, de akár készülhet mutatós kis fészkeknek muffinformában, mint az alábbi receptben. 

A spenót és a tojás párosa nálunk is népszerű, ha főzeléknek készítjük a spenótot, leggyakoribb feltéte általában tükörtojás vagy bundáskenyér. Ezt a változatot is érdemes kipróbálni - gyakorlatilag ugyanazok az alapanyagok, csak kicsit más összeállításban, ami méltán lett népszerű kedvenc.

Firenzei tojás

Hozzávalók:

  • 4 nagy marék bébi spenót
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • őrölt szerecsendió
  • 1 dl tejszín
  • 4 tojás
  • 4 szelet kenyér
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, a hagymákat pár perc alatt kicsit megfonnyasztjuk rajta, majd hozzáadjuk a vajat, és amikor felolvadt, akkor a spenótot is. Sózzuk, borsozzunk, szerecsendiót reszelünk hozzá, amikor összeesett és a levét elfőtte, felöntjük a tejszínnel, 2-3 percig együtt főzzük.

A kenyérszeleteket félbevágjuk, és egy muffintepsiben 4 mélyedés kibélelünk velük, elosztjuk bennük a spenótot, és mindegyikre 1-1 tojást ütünk.

180 fokos sütőbe toljuk, és 10 perc alatt megsütjük.

Tálaláskor reszelt sajttal meghinthetjük, vagy kínálhatunk mellé salátát, friss zöldséget is.