Írd be, mit keresel:

Clafoutis körtével – krémes tejpite nagyon egyszerűen

A clafoutis, vagyis a franciák tejespitéje az egyik legegyszerűbb krémes sütemény, ami pár perc alatt szinte a semmiből összeállítható, ráadásul mindenféle gyümölccsel és fűszerrel variálható, a szezonra és az aktuális gyümölcskínálatra szabva. Most zamatos vilmoskörtével készült és illatos vaníliával...

Cookta - 2023.11.20.
Clafoutis körtével – krémes tejpite nagyon egyszerűen

Nincs tésztája, csupa sült tejpuding valójában a tejpite, amit a franciák előszeretettel gazdagítanak egy kis tejszínnel, hogy még rezgősebb, selymesebb legyen, és liszt helyett inkább étkezési keményítőt használnak, így lisztet – és glutént – sem tartalmaz ez a desszert. Csak tojás, cukor és egy kis tej kell még hozzá, és már keverhető is a palacsintatésztára hasonlító, de sűrűbb, gazdagabb tejkrém, ami a sütőben sül tökéletesre.

A körtével gazdagított clafoutisba most sok vanília került egyedüli fűszerként, mivel a vilmoskörte igazán aromás és illatos, de ha esetleg almával készítenénk, akkor kevés fahéj vagy gyömbér is mehet bele. A legnehezebb a sütési és a hűlési időt kivárni – az illata melegen olyan mesés, hogy nehéz ellenállni, de szépen csak kihűlve szeletelhető, amikor egy kicsit megdermedt.

Vaníliás-körtés clafoutis

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb körte
  • 2 tojás + 2 tojássárga
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg kukoricakeményítő
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • diónyi vaj
  • csipet só

Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a sárgákat, a cukrot, a hosszában félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét és a cukrot, és elektromos habverővel jó habosra keverjük. Hozzáadjuk a csipet sót és a kukoricakeményítőt, ezzel is simára keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tejet és a tejszínt is, szép simára keverjük, félretesszük.

Egy közepes méretű pitetálat alaposan kivajazunk. A körtéket meghámozzuk, negyedeljük, a magházukat kivágjuk, majd cikkekre szeljük, a felét körkörösen a pitetálba rendezzük, majd a maradék körtével kirakjuk a tetejét.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 45–50 perc alatt remegősre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk, de még finomabb, ha egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.