Írd be, mit keresel:

Mosolygós bucik meglepetéstöltelékkel, ami mindig sikert arat

A puha és illatos kelt tészta mindig sikert arat, különösen akkor, ha helyes kis bucikká formázva sütjük meg őket. Most sósan, fűszeresen, töltve készült, fantasztikusan finom, bekuckózós napokra vagy baráti beszélgetésekhez, borozáshoz, vendégvárónak is ideális.

Cookta - 2023.11.21.
Mosolygós bucik meglepetéstöltelékkel, ami mindig sikert arat

Már az aranyszínűre sült helyes kis huplik látványa is mosolyt fakaszt, az illata pedig nagyon ígéretes… Nevezhetjük fűszeres zsemlének vagy pizzagolyónak is, hiszen egyszerű kelt tészta az alapja – a tölteléke pedig sokféle lehet. Igazi közösségi, társasági étel, nem kell tálalni, mindenki ízlése szerint szakít a foszlós tésztából. Kínálhatunk hozzá salátát vagy mártogatóst is, de csak úgy csipegetni, bor vagy sör mellé is ideális.

A tölteléke gyakorlatilag bármilyen lehet, most reszelt sajt, fokhagyma, dió és kapor került bele, de aki nem szereti ezt a karakteres, megosztóbb fűszert, bazsalikommal, petrezselyemmel is bátran elkészítheti – nem fog csalódni!

Sajtos-fokhagymás töltött buci

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 3 dl langyos víz
  • 10 dkg reszelt parmezán vagy más kemény, érett sajt
  • 1 csokor kapor
  • 5 dkg dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj

Elkészítés: Az élesztőt és a cukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a langyos vizet, összekeverjük, 10 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót, és elektromos robotgép dagasztókarjával sima, rugyanyos tésztává dolgozzuk. Gombóccá formázzuk, és langyos helyen 1 órát pihentetjük – vagy hűtőben 1 egész éjszakát.

A töltelékhez a diót, 1 gerezd fokhagymát és a kapor 2/3 részét felaprítjuk, hozzáadunk 2-3 evőkanál olívaolajat és a reszelt sajtot, kanállal alaposan összeforgatjuk.

A megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk, 12 egyenlő részre osztjuk. A tenyerünkben egyenként kilapítjuk, 1-1 teáskanálnyi keveréket teszünk a közepükbe, majd a tésztaszéleket összecsippentjük, kicsit megtekerjük, és óvatosan gombóccá formázzuk. Olajjal kikent sütőtálba rakosgatjuk, nem túl szorosan, és hagyjuk kelni langyos helyen még 30–35 percet.

Olívaolajjal lekenjük, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük légkeverés mellett. Közben a maradék kaprot és fokhagymát finomra vágjuk, a 2-3 evőkanál olívaolajjal elkeverjük, majd a bucik tetejét ezzel a keverékkel lekenjük, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Melegen, langyosan, hidegen is nagyon finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.