Írd be, mit keresel:

Bombajó csokis csókok: ez a mandarinos trüffel

A trüffel még a csokinál is finomabb, lágyabb, ízesebb, egy falatnyi tiszta boldogság. Csokoládé az alapja, tejszín, vaj lágyítja, egyszerű és nagyszerű – és saját készítésű ajándéknak is tökéletes. Most mandarinnal készült, mesés!

Cookta - 2023.11.23.
Bombajó csokis csókok: ez a mandarinos trüffel

A narancs héját gyakran használjuk sütemények, desszertek ízesítésére, a mandarinét viszont sosem, pedig édesebb és szelídebb, nagyon aromás, az illata is egészen más, és mennyeien passzol a csokoládéhoz. Mostanában ráadásul többféle mandarin is kapható, megjelent a vastagabb héjú, könnyen hámozható clemantine – vagy klemantin – és a marokkói eredetű, különösen édes és fűszeres tangerine fajta is.

A trüffelhez most csak a héját használtuk, előzőleg alaposan megmosva meleg vízben, majd lereszelve, és a csokigolyó tejszínes-vajas részével kicsit összefőzve. A golyóbis készítése egyébként nagyon egyszerű, de azért van néhány dolog, amire figyeljünk, hogy a csoki ne sérüljön a melegítéskor, ugyanis nagyon érzékeny jószág, gyorsan túlmelegszik, „megég” – ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen, hiszen gőz fölött ez nem lehetséges, hanem azt, hogy a csoki szerkezete megváltozik, és már sosem lesz ugyanolyan jól kezelhető.

Hogyan olvasszuk a csokit?

  • éppen csak gyöngyöző vízgőz fölött
  • a csoki tálja ne érjen a vízhez, legyen legalább 2-3 ujjnyi hely a tál alja és a víz között
  • lassan, kevergetve olvasszuk
  • ha sima, már le is vehetjük, a legideálisabb, ha 45 fok fölé nem melegítjük

Jó hír, hogy légmentes dobozban zárva a hűtőben 10 napig is eltartható ez a trüffel, de le is fagyaszthatjuk, így 2 hónapig is jó, vagyis rákészülhetünk az év végi ünnepekre, ha vendégvárónak vagy gasztroajándéknak készítenénk ezeket az édes kis kényeztetős csokicsókokat.

Mandarinos csokitrüffel

Hozzávalók:

  • 8 dkg vaj
  • 3 evőkanál tejszín
  • 3 mandarin reszelt héja
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál méz
  • porcukor, kakaópor, csokireszelék a beforgatáshoz

Elkészítés: A vajat és a tejszínt egy kis forralóba tesszük, hozzáreszeljük az alaposan megmosott mandarinok héját. Lassú tűzön kevergetve összeolvasztjuk, majd félretesszük.

A csokoládét tálba tördeljük, és vízgőz fölött, nagyon lassú tűzön kevergetve megolvasztjuk, amikor teljesen sima, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a mézet és a mandarinos vajat, és egy spatulával szép simára összekeverjük. Hagyjuk hűlni, majd a hűtőbe tesszük néhány órára, hogy megkeményedjen.

A hideg trüffelmasszából 1,5 centis gombócokat formázunk. Ízlés szerint sima porcukorban, fahéjas vagy kakaóporos porcukorban, finomra vágott vagy reszelt csokiban megforgatjuk, majd a tenyerünkben kicsit megsodorjuk, majd még egyszer meghempergetjük a golyóbisokat, így nagyon szép egyenletes lesz a bevonat.

Hűvös helyen, jól záródó dobozban tároljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.