Írd be, mit keresel:

Tejszínes burgonyagratin – francia rakott krumpli kicsit felturbózva

Zseniálisan egyszerű, laktató, kiadós és ízekben gazdag fogás a gratin dauphinois (ejtsd: gráten dofinoá), ami általában húsmentesen, köretként készül, de egy kis virslivel könnyedén tartalmas egytálétellé alakítható. 

Cookta - 2023.11.27.
Tejszínes burgonyagratin – francia rakott krumpli kicsit felturbózva

Kellemes, melengető fogás a francia burgonyagratin, téli estékre ideális, gyorsan összeállítható, nagyon változatosan variálható különféle zöldségekkel. A mi rakott krumplikkal szemben nem főtt, hanem nyers krumpli kerül rétegezésre, mégpedig nagyon vékony szeletekre vágva, és tejes tejszínben fürdik és sül meg. Minden ízt magába szív, belül krémesre, a tetején pedig ropogósra sül.

Most virslivel és póréhagymával gazdagított változat készült, amit fokhagyma és szerecsendió ízesít, nagyon egyszerű, kiadós egytálétel, egy jó nagy adag salátával tökéletes téli fogás hűvösebb napokra.

Tejszínes burgonyagratin póréval és virslivel

Hozzávalók:

  • 60 dkg krumpli
  • 25 dkg póréhagyma
  • 15 dkg virsli
  • 3 dl tej
  • 2-3 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • szerecsendió
  • só, bors
  • esetleg 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, és nagyon vékony szeletekre vágjuk. A pórét megtisztítjuk, felkarikázzuk a virslivel együtt.

Az egyik gerezd fokhagymát félbevágjuk, és alaposan bedörzsöljük vele a tepsit, a krumpli felét egyenletesen elterítjük benne, majd jöhet az összes póré és a virsli fele, majd a maradék burgonya, a tetejére a maradék virsli. A maradék fokhagymát vékonyan felszeleteljük, és ezt is egyenletesen elrendezzük a krumplin.

A tejet és a tejszínt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, és a rakottasra locsoljuk, ízlés szerint megszórhatjuk egy kevés reszelt sajttal is.

160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 50–60 perc alatt megsütjük.

Azon melegében tálalhatjuk egy nagy adag friss salátával.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.