A linzertésztát gyakran azonosítjuk a vajas omlós tésztával, de az igazi linzertésztát őrölt mandula vagy mogyoró gazdagítja, és önmagában is elképesztően finom, elég hozzá egy kis pikáns lekvár tölteléknek, ahogy klasszikusan készül – és nemcsak Linz környékén.

A linzertortát hagyományosan osztrák süteménynek tartják, Linz városához és a monarchia békebeli hangulatához kapcsolják, és bár valóban azon a vidéken vált emblematikus desszertté, az első ismert linzertészta receptje Olaszországból származik – honnan máshonnan? –, mégpedig egy 1653-ból való szakácskönyvből, a veronai Anna Margarita Sagramosa grófnő feljegyzésében. És bár nálunk – ahogy a legtöbb országban – a linzer honosodott meg, az olaszok sem feledték el ezt a finom sütit, csakhogy náluk crostata néven ismert, és gyakorlatilag egy az egyben megegyezik a klasszikus linzertortával.

Egyszerű, isteni finom, a tésztája fűszeres és illatos, a mandulától nagyon omlós, másnap még finomabb, már ha megéri a másnapot...

Lekváros-mandulás rácsos linzertorta

Hozzávalók egy 26 centis formához:

  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás + 1 a lekenéshez
  • csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 20 dkg őrölt mandula
  • 20 dkg liszt + 4 evőkanál
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár

Elkészítés: A lágy vajat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos robotgéppel habosra verjük, hozzáadjuk a tojásokat és egy csipet sót, és kifehéredésig keverjük. Hozzáreszeljük a citromhéjat, egy másik tálban pedig összekeverjük a 20 dkg lisztet, a mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd a vajas keverékhez adjuk, és kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

A tészta 3/4 részét sütőpapíron körlappá nyújtjuk, és egy pitetálba tesszük. A maradék tésztához hozzágyúrunk 4 evőkanál lisztet, majd sütőpapíron ezt is kinyújtjuk. Az előkészített tésztákat hűtőbe tesszük 15 percre.

Közben a lekvárt simára keverjük, majd a pihentetett tésztára kenjük egyenletesen. A kinyújtott tésztát csíkokra vágjuk, és rácsosan elrendezzük a lekváros pite tetején, a széleket finoman lenyomkodva, majd lekenjük a tésztát egy elhabart tojással.

180 fokos sütőbe toljuk, és 35–40 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a sütőpapír segítségével rácsra csúsztatjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.