Írd be, mit keresel:

Csokiszalámi – a régi kedvenc így lesz igazán finom

A csokiszalámi igazi retró desszert, sütés nélküli gyors finomság, ami minőségi alapanyagokkal készítve isteni finom, sokféle módon variálható és gazdagítható édesség, ráadásul hosszan eltartható a hűtőben, így bármikor jól jöhet, ha ránk tör az édesség utáni vágy.

Cookta - 2023.11.30.
Csokiszalámi – a régi kedvenc így lesz igazán finom

Egy időben ugyancsak lenézett süti volt a csokiszalámi, szegényes desszertnek számított, többnyire a legolcsóbb háztartási keksszel, olvasztott margarinnal, sok cukorral és némi kakaóporral készült, és ebben a változatban tényleg nem egy gasztronómiai csoda. De ha megadjuk neki a kellő tiszteletet, és minőségibb alapanyagokkal készítjük, akkor viszont nagyon finom, és akár még a karácsonyi, adventi sütiarzenálban is megvan a helye, sőt gasztroajándéknak is remek, ha valami egyszerű, de saját készítésű meglepetéssel szeretnénk előrukkolni.

Most nagyon csokis változatban készült, magas kakaótartalmú étcsokoládéval, pirított mogyoróval és finom vajas keksszel, ízesítésként csak egy kis konyak került bele, de ízlés szerint fűszerekkel is adhatunk neki karaktert, magokat vagy aprított aszalt gyümölcsöt is tehetünk bele, az alkohol is lehet más, de akár helyette használható egy kevés kávé is…

Mogyorós-kekszes csokiszalámi

Hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl tejszín
  • 10 dkg mogyoró
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg lágy vaj
  • 25 dkg vajas keksz
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 evőkanál konyak vagy rum

Elkészítés: A csokoládét felaprítjuk, tálba tesszük a tejszínnel, és vízgőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, majd félretesszük hűlni.

Közben a mogyorót száraz serpenyőbe tesszük, néhány perc alatt illatosra pirítjuk, majd átöntjük egy tálba, ha egy kicsit hűlt, lemorzsoljuk a héját, majd a mogyorót durvára aprítjuk. Az omlós keksz felét ledaráljuk, a másik felét összetördeljük.

A lágy vajat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a kakaót, habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejszínes csokoládét és a darát kekszet, valamint az alkoholt, alaposan összedolgozzuk, majd az összetördelt kekszet és a mogyorót is beledolgozzuk.

Egy alufólialapot kiterítünk, erre pedig egy frissen tartó fóliát, a közepére halmozzuk a masszát, és nagyjából rúddá formázzuk, majd a két fóliába betekerjük, közben kívülről tovább formázva a szalámit. A végeit lezárjuk, visszapödörjük, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük – még jobb, ha egy egész éjszakát tud pihenni.

Tálalás előtt kibontjuk, kakaóval vagy porcukorral meghintjük, és szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.