Csupa téli zöldség, csicseriborsó, tejszín, tárkony és a legfontosabb, szárított erdei gomba, és egy gyors főzés után kész is a tartalmas, tápláló, alakbarát leves, amiből egy nagyobb tányér akár önálló fogás is lehet, egy kis reszelt sajttal megszórva.

A szárított erdei gomba, különösen a vargánya az egyik legfinomabb fűszer. Mivel tényleg csak kevés kell belőle, bátran nevezhetjük fűszernek, és bár nem olcsó dolog, érdemes beruházni rá, mert 2-3 evőkanálnyi belőle egészen mesés ízekkel gazdagítja az ételt.

Ebbe a kiadós és melengető téli levesbe most csak zöldség került, de akár csirkemellfalatokkal is gazdagítható. A sárgarépa és a fehérrépa mellett némi szárzeller, hagyma és fokhagyma adja az alapot, ami apróra vágva gyorsan megfő, ha pedig konzerv-, főtt csicseriborsót használunk, akkor tényleg csak annyi idő kell hozzá, míg a zöldségek megpuhulnak.

Tárkonyos-csicseriborsós zöldségleves

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 3 szál szárzeller
  • 1 kis doboz csicseriborsó (400 g)
  • 2 evőkanál szárított vargánya
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 csapott evőkanál tárkony
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A szárított gombát egy tálkába tesszük, forró vízzel felöntjük, félretesszük.

A hagymát, a fokhagymát és a répákat megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd késes robotgépben durvára aprítjuk, a szárzellert felcsíkozzuk. Az olajat egy fazékban vagy wokban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymás-zöldséges keveréket és a szárzellert, pár percig kevergetve dinszteljük, majd hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót, valamint levével együtt a beáztatott gombát is. Meghintjük a tárkonnyal, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel és 1 leveskockával), és félig lefedve, forrástól számítva 10-15 perc alatt, a zöldségek puhulásáig főzzük.

Utolsóként hozzáadjuk a tejszínt, és tányérokba merve tálaljuk, ízlés szerint egy kis reszelt parmezánt is szórhatunk a tetejére.