A brokkolikrémleves nem véletlenül az egyik legkedveltebb téli leves: selymes, laktató, változatosan fűszerezhető, egészségesen és alakbarát módon is elkészíthető. Mi most mindenmentes, vegán változatban készítettük, nincs benne semmilyen sűrítő, csupa zöldség, mégis nagyon telt és krémes.

A brokkoli a diétázók egyik kedvelt zöldsége: magas rosttartalma miatt laktat, könnyen emészthető, és tele van jótékony vitaminokkal, nyomelemekkel és rosttal, a kalóriatartalma viszont alacsony (34 kcal/100 g). Nyersen, főzve, sütve is fogyasztható és finom, ráadásul egész télen kapható, és a vitaminszegényebb időben érdemes is rendszeresen fogyasztani magas C-vitamin-tartalma miatt. Nőknek pedig különösen, hiszen vas- és folsavtartalma sem elhanyagolható.

Most egy gyors és egyszerű krémleves készült belőle, kókuszkrémmel, szárzellerrel és krumplival, a klasszikusabbnak számító szerecsendiós fűszerezés helyett kicsit frissebb változatban, mentával és egy pici borecettel megbolondítva. Isteni finom, selymes, telt ízű, tartalmas, egy kis pirított mandulával meghintve pedig akár az ünnepi asztalon is helye lehet.

Selymes brokkolikrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 3 szál szárzeller
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1,2 liter víz
  • 1 babérlevél
  • 1 zöldségleveskocka
  • 2 szál friss menta vagy 1 teáskanál szárított
  • 1,5 dl kókuszkrém
  • 1 marék szeletelt mandula
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, majd a szárrészéről levágjuk a fásabb külsőt, és a belső zsenge zöldséget felkockázzuk, a szárzellert vékonyan felszeleteljük, a burgonyát meghámozzuk és apróra kockázzuk.

Az olívaolajat egy lábasban felforrósítjuk, megdinszteljük rajta a hagymát, a fokhagymát és a szárzellert 3-4 perc alatt, majd a brokkolit és a krumplit is hozzáadjuk, meglocsoljuk a fehérborecettel, összeforgatjuk, felöntjük a vízzel, és belemorzsoljuk a leveskockát. Beledobjuk a babért, és forrástól számítva közepes tűzön 12-15 perc alatt a zöldségek puhulásáig főzzük.

Néhány brokkolirózsát kiemelünk, a babérlevelet kihalásszuk, a leveshez adjuk a mentát és a kókuszkrémet, és botmixerrel összeturmixoljuk, a tűzre visszatéve forrásig melegítjük.

A szeletelt mandulát száraz serpenyőben óvatosan kevergetve megpirítjuk.

A levest tányérokba merjük, a brokkolirózsákkal és a pirított mandulával tálaljuk.