Az év vége mindenkinek sűrű, temérdek az elintézendő, nem mindig jut idő a konyhában állni, viszont valami finom és laktató fogás ilyenkor is jól jön. A tésztaételek gyors megmentők ezekben az esetekben, különösen a tonhalas spagetti, amihez a mártás pont elkészül, mire a tészta megfő.

Nagy előnye a tonhalas spagettinek a gyorsasága mellett, hogy a kamrapolcon jó esetben mindig van tonhalkonzerv és hámozott paradicsom, amiből egy kis ízesítéssel pillanatok alatt összedobható a szósz némi fűszerrel. Most egy kis tejszín és reszelt parmezán is került a mártásba, így krémesebb, selymesebb, teltebb, szelídebb az íze.

A nyáridéző olaszos fogást tovább gazdagíthatjuk egy kis olajbogyóval – vagy ennek híján kapribogyóval –, tovább fokozva a mediterrán hatást, vagy tehetünk bele extraként egy kis aprított aszalt paradicsomot is...

Tonhalas spagetti villámgyorsan

Hozzávalók:

  • 50 dkg spagetti
  • 40 dkg konzerv-hámozottparadicsom
  • 4 ág kakukkfű
  • 2 konzerv tonhal sós lében
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 2 marék olívabogyó
  • csilipehely ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A tésztához bő, sós vizet forralunk, majd a spagettit fogkeményre főzzük, leszűrjük.

Közben egy serpenyőbe öntjük a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, és kevergetve felforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, a parmezánt és a leszűrt tonhalat, esetleg egy kevés csilit, és kevergetve 3-4 perc alatt összeforraljuk, majd az olajbogyókat is hozzáadjuk.

A tésztát tányérokba osztjuk, mindegyikre halmozunk a mártásból, és aprított petrezselyemmel meghintve tálaljuk.