Tudtátok, hogy a puncsot - vagyis punch-ot - tartják a világ legelső koktéljának, amiből az összes többi fűszeres és kevert, illatos ital eredeztethető? És azt, hogy honnan származik? Aki most a karácsonyi vásárban vagy otthon ezt a forró finomságot kortyolgatja, valószínűleg nem is sejti, milyen régre és fizikailag mennyire messze nyúlik ennek az italnak a története.

Aki elsőre angolnak tippelné a fűszeres és bódító italt, sok ezer kilométert téved, de azért az angoloknak igenis van szerepük a puncs történetében. Indiából való ugyanis, és a gyarmattartóknak köszönhetően vált kedveltté először a szigetországban, majd Európában, végül a tengerentúlon is - és az egész világon. A szó maga hindiül 5-öt jelent, ami egyes magyarázatok szerint arra utal, hogy mind az 5 érzékünkre hat, más értelmezésben - és ez a logikusabb - a puncs 5 alapanyaga után kapta a nevét, ezek pedig

  1. tea
  2. fűszerek
  3. cukor
  4. alkohol
  5. citrus

Az eredeti ital arakkal készült, aminek a hírét és receptjét angol matrózok hozták el az 1630-as években az akkori gyarmat Indiából, helyben először brandy-vel, majd később más gyarmatbirodalomból származó rummal készült, vagyis már a 17. században elkezdődött a globalizáció. ;)

Fűszeres, illatos, forró, finom, alkohollal és anélkül is tökéletes melengető, ünnepi téli kortyolnivaló, így most 5 receptet mutatunk stílusosan, már csak a "punch" eredeti jelentése végett is!

Illatos narancsos puncs alkohollal és mentesen >>


 

Fűszeres almapuncs, ami jobb, mint a forralt bor >>

Forró puncs gránátalmával, ami mentesen is felvidít >>

Krémes puncs tojáslikőrrel - és videóval >>

Fűszeres-gyümölcsös puncs rooibos teával >>

Forrás:
Kard Éva