Írd be, mit keresel:

Melengető, téli fogás: kelbimbó sajtmártással sütve

A kelbimbó vagy bimbóskel a téli piaci kínálat üde színfoltja, tél elejére érnek be a diónyi kis káposztafejre emlékeztető gömbök. Jóval könnyebben emészthető, mint káposztarokonai, nagyon egészséges, és akár önálló fogás is készülhet belőle, például egy fűszeres sajtmártással összesütve.

Cookta - 2023.12.10.
Melengető, téli fogás: kelbimbó sajtmártással sütve

A kelbimbók csupa zsenge levél, valójában rügyek, a zöldségek között kiemelkedően magas fehérjetartalommal, de rostban és C-vitaminban is igencsak gazdag, emellett vasat és folsavat is szép mennyiségben tartalmaz, így a nők igazi jó barátja. Párolva és sütve is nagyon finom, készülhet belőle saláta is, tehetjük levesbe, vajjal párolva pedig elegáns, ünnepi köretnek jó választás lehet.

Most sajtmártással sült, tartalmas, melengető, igazi téli fogás akár magában vagy salátával, de akár párolt rizzsel, kuszkusszal, bulgurral is tálalhatjuk vega fogásként, de akár gazdagítható sonkával, pirított baconnel is, ha húsimádóknak szánjuk.

Sajtmártással sült kelbimbó

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors

Elkészítés: A kelbimbók szárvégeit levágjuk, külső leveleit lefejtjük, majd forró, sós vízbe téve 10 perc alatt előfőzzük, leszűrjük – a főzőlevet félretehetjük leveshez, rizottóhoz.

Közben a sajtmártáshoz először besamelt készítünk: a vajat felolvasztjuk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel, kevergetve kicsit besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és kurkumával ízesítjük, és a sajt 2/3 részét is hozzáadjuk, addig keverjük, míg a sajt felolvad.

A kelbimbót egy sütőtálba öntjük, egyenletesen rálocsoljuk a sajtmártást, megszórjuk a maradék sajttal és a zsemlemorzsával, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett 15-20 perc alatt pirulásig sütjük, majd azon melegében tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.