Írd be, mit keresel:

Bulgurból tartalmas egytálétel – csirkével és zöldségekkel

A bulgur, amit nálunk sokan török rizsként ismernek, nemcsak köretnek, hanem egytálételekhez is remek alapanyag, sőt ha együtt főzzük zöldséggel és hússal, minden aromát magába szív. Most csirkemellel, kelbimbóval és gombával főtt belőle egy isteni finom, tartalmas, egészséges fogás.

Cookta - 2023.12.11.
Bulgurból tartalmas egytálétel – csirkével és zöldségekkel

A bulgur nem más, mint tört búza, de nemcsak egyszerűen összetörik, hanem készítésekor a nyers búzát vízbe áztatják, majd amikor épp csírázni kezdene, vagyis beindul benne az élet és az enzimek, akkor ledarálják, megszárítják, így tartósítják a sok tápanyagot és életerőt tartalmazó gabonát. Vásárláskor figyeljünk a méretére, van finomabb és durvább szemcséjű bulgur is – a kisebb szemű gyorsabban megfő, ami praktikus lehet olyankor, ha sietős napokon gyorsan kell valami finomat varázsolnunk.

Most kimondottan egészséges és fehérjében gazdag fogás kerekedett belőle csirkemellfalatokkal és gombával, zöldségként sárgarépa és kelbimbó gazdagítja, kakukkfüves és kicsit citromos, könnyű, de laktató, nem szokványos egytálétel, ami bő fél óra alatt megvan.

Bulgur csirkével és zöldségekkel

Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma
  • 2 csirkemellfilé
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 30 dkg kelbimbó
  • 30 dkg bulgur
  • 1/2 citrom
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: Az újhagymát megtisztítjuk, fehér részét felszeleteljük. A gombák szárvégeit levágjuk, a fejeket megmossuk, négybe vágjuk. A répát meghámozzuk és felszeleteljük, a kelbimbók külső leveleit lefejtjük, a bimbókat félbevágjuk. A csirkemellfiléket falatnyi darabokra vágjuk.

A vajat és az olajat egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk az újhagymát és a csirkemellet, 4-5 percet pirítjuk-dinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépát, a gombát és a kelbimbót, a kakukkfüvet, hozzáreszeljük a citrom héját, és pár percet pirítjuk, majd a bulgurt is hozzáadjuk, összeforgatjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, sózzuk, és ha felforrt, takarékra véve, fedő alatt, időnként megkeverve 15–20 perc alatt készre főzzük.

Borsot őrölünk hozzá, ráfacsarjuk a citrom levét, és ha felszívta a bulgur az összes folyadékot, az újhagyma felaprított zöldjével meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.