Írd be, mit keresel:

Luca macskája, a foszlós svéd adventi sütemény

Luca napján, vagyis december 13-án nálunk pogácsát és gombócot készítenek, a svédek pedig egy nagyon mókás és vidám süteményt, a Luca macskáját. Puha és könnyű, édeskés, kacskaringósra alakított kelt tészta, amit mazsolával díszítenek, és mostantól egészen újévig sütik és fogyasztják.

Cookta - 2023.12.13.
Luca macskája, a foszlós svéd adventi sütemény

Különlegessége a süteménynek, hogy sáfránnyal készül, ettől illatos és aranyló színű, ez is a fényességet jelképezi, a fényt az éjszakában, a közelgő karácsonyt, illetve természetesen Szent Lúcia fényeit, amire a hosszú és sötét téli napokon ilyenkor már egyre inkább ki vannak éhezve az északi országban.

A legenda szerint Szent Lúcia az üldözött keresztényeknek vitt rendszeresen ételt Róma katakombáiban, és mivel a kezében kosarak és élelmiszer volt, hogy lásson a sötétben, a fejére gyertyákkal kirakott koszorút helyezett, így világítva meg magának az utat. A bátorságáért és a hitéért lakolnia kellett, Krisztus után 304-ben halt martírhalált. A skandináv országokba hittérítők révén jutott el a történet, és a svédeknek annyira kedves lett a fényvivő és jótékony lány legendája, hogy Luca napját hagyományosan ünneplik, és nemcsak a Lussakatter vagy Lussebullar, vagyis a Luca macskája süteménnyel, hanem nagy bulizással, hajukba rakott fénykoszorúkkal.

Luca macskája

Hozzávalók:

  • 0,5 g sáfrány
  • 7,5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 2 dl cukor
  • 12,5 dkg krémtúró
  • 8 dl liszt
  • kb. 30 szem mazsola

Elkészítés: A sáfrányt egy csipet cukorral mozsárban összetörjük, majd egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet, elkeverjük. Az élesztőt egy keverőtálba morzsoljuk, hozzáöntünk először egy kevés tejes keveréket, elkeverjük, majd az egészet hozzáadjuk. Ezután mehet bele az elhabart tojás, a cukor és a krémtúró, simára keverjük, majd a liszt felét is hozzáadjuk, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük kidolgozni. Amikor a lisztet nagyjából felvette, a többi lisztet is hozzáadjuk, és kb. 10 perc alatt sima tésztává kidolgozzuk. Kevés liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen 35-40 percet kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, lisztezzük és kicsit átdolgozzuk. Rúddá formázzuk, 8 részre vágjuk, majd ezeket megfelezzük, kézzel kis rudakká formázzuk, majd a végeit visszakanyarítva „cicafarkakká”, vagyis s betűkké formázzuk.

A süteményeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a csavarokba mazsolaszemeket rakosgatunk, és konyharuha alatt hagyjuk még 35-40 percet kelni.

Végül a megkelt tésztát egy elhabart tojással megkenjük, és 225 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Langyosan vagy teljesen kihűlve kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.