Írd be, mit keresel:

Ünnepi orosz saláta céklával és hallal, kiadósan

Az orosz konyha ünnepi salátája a tejfölös céklasaláta, amiben csak úgy kavarognak az ízek, hiszen a tejfölön és a céklán kívül még egy csomó finomság is kerül bele. A legfontosabb a pácolt ecetes-hagymás hering, ami önmagában nem tűnik túl vonzónak, de ebben a salátában egyszerűen tökéletes.

Cookta - 2023.12.15.
Ünnepi orosz saláta céklával és hallal, kiadósan

A ruszli nem tartozik a legismertebb halátelek közé, de régebben, úgy is, mint a retró időkben nagyon is kedvelt volt. Nem más ez, mint ecetes-hagymás lében pácolt hering, aminek önmagában valóban túl karakteres az íze, de egy szaftos, tejfölös, majonézes salátába téve isteni finom. Az orosz konyhában igazi ünnepi ételnek számít, amit leggyakrabban krumplival és céklával készítenek, de kiegészítheti zöldborsó és sárgarépa is, a tetejére pedig gyakran kerül karikázott főtt tojás.

A cékla édessége és a hal savanyúsága szépen összeszelídül pár órányi pihentetés alatt, szép rózsaszín, mutatós és finom, különlegesebb fogás, amit pofonegyszerű elkészíteni, pénztárcabarát, és előételként, főételként, de akár kenyérre halmozva is kínálhatunk.

Céklás-krumplis heringsaláta

Hozzávalók:

  • 2 közepes cékla
  • 3 közepes burgonya
  • 2 csemegeuborka
  • 1 alma
  • 4-5 ecetes-hagymás hering
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • 3-4 szál friss kapor vagy petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit és a céklát meghámozzuk, felkockázzuk, és külön-külön sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

Közben az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, a csemegeuborkát apróra vágjuk, a heringet csíkokra vágjuk.

A krumplit, a céklát, az almát, az uborkát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a heringet is, ha szeretjük, akkor a pácléből kevés hagymát is hozzáadhatunk. Egy másik tálban kikeverjük a tejfölt, a tejszínt, a majonézt és a mustárt, sózzuk, borsozzuk, aprított petrezselymet vagy kaprot teszünk hozzá, alaposan elkeverjük, majd a heringes keverékre öntjük, és alaposan összeforgatjuk.

1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Előételként tálaljuk, vagy kenyérre téve vendégvárónak, vacsorának is tökéletes.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.