Írd be, mit keresel:

Csirkemellből ünnepit – gombás-sajtos tekercsnek, kiadósan

A csirkemell nem számít ünnepi húsfélének, de ha egy kicsit kiköltekeztünk vagy sok embert látunk vendégül, akkor szempont az is, hogy pénztárcabarát legyen a főztünk, és ez nem jelenti azt hogy szegényesnek vagy unalmasnak kellene lennie. A csirkerolád mutatós, finom és elegáns, karácsonykor vagy a szilveszteri hidegtálon is megállja a helyét.

Cookta - 2023.12.16.
Csirkemellből ünnepit – gombás-sajtos tekercsnek, kiadósan

A csigába csavart töltött hústekercs mindig ünnepi hatású, de különösen akkor impozáns, ha sikerül nagyobb tekercset készíteni. Ehhez tökéletes a pulykamell, aminél adott a nagy húsfelület, de csirkemellel sem ördöngösség, ha ügyesen bevágjuk egy élet késsel, majd kihajtjuk, így máris dupla méretet kapunk, amit klopfolással még jócskán növelhetünk, ha pedig a hússzeleteket egy kis átfedéssel egymás mellé kiterítjük, meg is van a tekercshez az alapunk.

A rolád tölteléke most gomba, amit egy tojásos-krémsajtos keverék fog össze és egy kevés reszelt parmezán tesz karakteresebbé, de ízlés szerint gazdagítható más zöldségekkel, fűszerekkel is!

Gombás-sajtos csirkemelltekercs

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 25 dkg csiperkegomba
  • 15 dkg krémsajt
  • 3 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • kevés olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, tönkjeik végét levágjuk, folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, viszonylag apróra felkockázzuk, és 2-3 evőkanál olívaolajon elkezdjük párolni. Amikor kicsit összeesett, sózzuk, borsozzunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, míg elfő a leve, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, sózzuk, borsozzuk, villával jó alaposan felverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és ezzel is simára keverjük. Hozzáadjuk a pirított gombát és a reszelt parmezánt, és összeforgatjuk.

A csirkemelleket lapjában bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, kettéhajtjuk, sózzuk, borsozzuk, és két frissen tartó fólia között kiklopfoljuk.

A munkafelületre egy nagyobb alufóliát terítünk, megkenjük olajjal, és ráfektetjük a csirkemelleket úgy, hogy egymást egy kicsit fedjék, és egy nagyobb téglalapot kapjunk. A gombás-tojásos tölteléket egyenletesen rákenjük, a szélekre nem, nehogy kifolyjon, és a fólia segítségével feltekerjük jó szorosan, a végeken szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarjuk az alufóliát.

Egy magas falú tepsibe 2 dl vizet öntünk, beletesszük a becsomagolt húst, az egészet alufóliával lezárjuk, és 200 fokon 1 órát sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra mérsékelve még fél 1,5 órát sütjük.

A sütőből kivéve óvatosan levesszük a fóliát, ha egy kicsit hűlt, akkor a roládról is lefejtjük a fóliát, felszeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé bármilyen mártást, salátát, krumplipürét.

Tipp: Igazán szépen langyosan vagy teljesen kihűlve szeletelhető.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.