Írd be, mit keresel:

Imádnivaló csokikrém okosan, cukormentesen – édesburgonyából

Vannak, akik kényszerből, mások józan megfontolásból igyekeznek okosabban, tudatosabban táplálkozni, elhagyni glutént, laktózt, cukrot az étrendjükből, ami sokszor nem könnyű, de szerencsére vannak olyan szuper alapanyagok, amelyekből - egy kis kreativitással - kompromisszummentes finomságok készíthetők.

Cookta - 2023.12.16.
Imádnivaló csokikrém okosan, cukormentesen – édesburgonyából

Csoki mousse cukor, tejszín, vaj, tojás és csokoládé nélkül? Szerencsére egyre több recept bizonyítja, hogy lehetséges, amihez a legnépszerűbb alap az avokádó és a banán, de jó hír, hogy az édesburgonya is tökéletesen működik egy selymes, édes, kényeztető vegán csokikrémhez. Nagyon sok rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a krumplinak, bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás, de legfőbb értéke, hogy finom is.

A főtt és jól lecsöpögtetett batáta – vagy édesburgonya – pürésítve és fűszerezve főétel vagy köret is lehet, de édesre is hangolhatjuk, mint az alábbi csokikrémnél. Az édesítésről pépesített datolya, a selymességről pedig tahini, vagyis szezámmagpüré gondoskodik, ellenállhatatlanul finommá pedig kakaó, fahéj és vanília teszi. Egy jó teljesítményű késes robotgéppel igazán könnyű, selymes, habos krémmé keverhetjük, és ha elsőre egy kicsit hígnak tűnik, ne aggódjunk, mert hűtés közben nyeri el a tökéletes állagot 2-3 óra pihentetés után.

Selymes csokikrém édesburgonyából

Hozzávalók:

  • 50 dkg édesburgonya
  • 10 dkg datolya
  • 4 evőkanál tahini
  • 2 dl mandulatej vagy más növényi tej
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 evőkanál őrölt lenmag

Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi. Ha megpuhult, leszűrjük, hagyjuk hűlni és lecsöpögni.

A datolyát meleg vízbe áztatjuk 30 percre, majd leszűrjük, kimagozzuk, és késes robotgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a főtt édesburgonyát, a tahinit, a tejet, a kakaóport, a fahéjat, a vanília-kivonatot és az őrölt lenmagot, és 1-2 perc alatt selymesre, habosra mixeljük.

Poharakba vagy kelyhekbe elosztjuk, és hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kissé megszilárduljon, majd tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.