Írd be, mit keresel:

Puncskarika, a klasszikus, amit érdemes újra felfedezni

Nekünk nagy kedvencünk a puncskarika, így ünnepek alkalmával szívesen sütöm. A linzerekkel ellentétben itt a lapok megsütése után kell a forró tésztát kiszúrni, majd a leeső darabok felhasználásával elkészíteni a tölteléket. 

Cookta - 2023.12.17.
Puncskarika, a klasszikus, amit érdemes újra felfedezni

Nálunk igazi klasszikusnak számít a puncskarika, mindenki szívesen süti karácsonyra és a lakodalmakba, mert sokáig eláll, és jó omlós, illatos, aromás, egyszerű, de mégis ünnepi.

Ezt a süteményt már pár nappal az ünnepek előtt megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk. A tészta így is finom omlós marad, a töltelék ízei pedig jól összeérnek.

Forrás: Kard Éva

Puncskarika

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg zsír vagy 20 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg csokoládé (60%-os)
  • 4-5 evőkanál rum

Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt vagy a vajat, és az ujjainkkal morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.

Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki fél centi vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt, szép világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 8 percig sütöttem.

A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik, és már nem tudjuk kiszaggatni!!! Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. Én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés. Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.

A töltelékhez a csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral és a vaníliás cukorral. A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.

Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymás mellé. Érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.