Írd be, mit keresel:

Illatos-omlós csirkemell – egy majdnem tökéletes recept

Nagyon szeretem a nálunk élő kínaiak éttermeiben kínált ételeket, még ha azoknak nincs is sok köze az igazi kínai nemzeti ételekhez. Mondjuk van egy olyan sejtésem, hogy a „finnyás” európaiak nem is nagyon díjaznák őket… :)

Cookta - 2022.12.19.
Illatos-omlós csirkemell – egy majdnem tökéletes recept

Szoktam néha ebédelni kínai étkezdében, több kedvencem is van. Például az illatos-omlós csirkemell, aminek végre-valahára sikerült egy normális receptjére akadnom, a probléma az vele, hogy csak az összetevőket adták meg, a mennyiségeket nem. Néhány nem tökéletes próbálkozás után kikísérleteztem a leginkább hasonlót, azzal a különbséggel, hogy az enyémnek sötétebb lett a bundája (talán nem volt ugyanaz a hő), de az íze az pont ugyanaz. Sőt, ha nem papírral itatjuk le a felesleges olajat, hanem mondjuk rácson hagyjuk lecsepegni, a bunda is ropogós marad (egy darabig).

Forrás: Hajós Ágnes

Emellé én nem rizst, hanem csípős káposztasalátát szoktam enni, szerintem tökéletesen kiegészítik egymást. Ehhez is vadásztam receptet a neten, de azok nem voltak túl szimpatikusak, inkább a saját verziómat készítettem el. Szerintem tök jó lett, majdnem pont olyan, mint a „bóti”.

Illatos-omlós csirkemell

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 csirkemellfilé
  • só, bors

A páchoz:

  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl víz

A bundához:

  • 2 dl japán főzőbor (szaké)
  • 1 dl víz
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 1/2 mokkáskanál fehér bors
  • kb. 5 evőkanál étkezési keményítő
  • kb. 5 evőkanál liszt
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítés: A csirkemellfiléket fél cm vastag szeletekre vágjuk, minden oldalukat sózzuk, borsozzuk, beledörzsöljük. A keményítőt simára keverjük a vízzel, beleforgatjuk a csirkemelleket. Legalább fél, de inkább egy órát ebben hagyjuk, időnként kezünkkel átkeverjük, -„masszírozzuk”.

A bundához simára keverjük egy tálban a főzőbort a vízzel, tojással, gyömbérrel, curryvel, fehér borssal, szódabikarbónával, sóval és a megtisztított és kettőbe-háromba vágott fokhagymával. A lisztet és a keményítőt felváltva adagoljuk kanalanként, mindig simára keverve addig, míg sűrű palacsintatészta-állagot kapunk. Nekem ez 5-5 kanálnyi volt, de eltérhet.

Az olajat közepes lángon felhevítjük. A húsdarabokat egyenként kiemeljük a pácból, kicsit lecsepegtetjük, megforgatjuk a bundázáshoz való tésztában. A forró olajba tesszük, az olajjal locsolgatva, párszor megfordítva nagyon világos barnára sütjük. Egy tálcára több réteg papírtörlőt terítünk, rácsot teszünk fölé. Erre szedjük a húsokat, így a felesleges olaj kicsöpög belőle, de a bunda nem szívja meg magát.

Azonnal tálaljuk, a legjobb rizzsel és/vagy csípős káposztasalátával.

Forrás: Hajós Ágnes

Csípős káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej (kb. 1,2 kg) fejes káposzta
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 evőkanál só

A pácléhez:

  • 1/2 dl almaecet
  • 1 (vagy 2) evőkanál darált csípős paprika
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál só

Elkészítés: A káposztát legyaluljuk vagy durvára reszeljük, a sárgarépát is lereszeljük. Megszórjuk a sóval, kézzel összeforgatjuk, 3/4 órát állni hagyjuk.

Közben a pácléhez valókat simára keverjük, addig, amíg a só és cukor teljesen feloldódik.

A káposztát kézzel kinyomkodjuk. Ráöntjük a levet, összeforgatjuk, lehetőség szerint 1-2 napot állni hagyjuk, közben többször átforgatjuk.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.