Nálunk gyerekkoromban – másokkal ellentétben – nem hal volt karácsonykor, hanem hidegtál. Anyukám ugyanis nem akart szenteste büdös hal- és olajszagot a házban, amit tök meg tudok érteni. Ettünk mi rántott halat év közben is eleget…

Egy ideje elég sok hidegtálat gyártok, de a kaszinótojást és a sonkatekercset még nem tudtam megunni, mindig pár darabbal többet készítek a kívántnál, mert tutira elfogy. A franciasalátát viszont már nem bírnám megenni, pedig gyerekkoromban a két ünnep között mindig azon éltem. :)

Most a legegyszerűbb változatot mutatom meg, természetesen a variációk és az ízesítések száma végtelen. A recept pedig szilveszterre sokaknak jól jöhet!

Forrás:
Hajós Ágnes

Kaszinótojás

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 5 tojás
  • 1 evőkanál mustár
  • 5 dkg sűrű krémsajt (vagy besamel)
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 szardellafilé
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál majonéz

A tetejére:

  • 1 teáskanál majonéz
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 3 teáskanál zselatin

A tálaláshoz:

  • salátalevelek, franciasaláta, piros arany

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, kihűtjük. Hosszában félbevágjuk, a sárgájukat egy tálba kaparjuk. Hozzáadjuk a mustárt, a szétnyomkodott szardellát, az apróra vágott petrezselymet, a majonézt, sót és szép adag frissen őrölt borsot. Simára keverjük, nyomózsákba töltjük, és elosztjuk a tojássárgák helyén.

Forrás:
Hajós Ágnes

Egy tálon elrendezzük a salátaleveleket és némi franciasalátát, töltött felükkel lefelé elrendezzük rajta a tojásokat.

A zselatint felforrósítjuk 3 evőkanál vízzel, addig kevergetjük, míg az összes szemcse feloldódik. A majonézt, a tejfölt és a sót simára keverjük a zselatinos vízzel, óvatosan kanállal elosztjuk a tojások tetején. Pár percre hűtőbe toljuk, míg megdermed, majd piros arannyal díszítjük a tetejét.