Írd be, mit keresel:

Bőséghozó lencse egészségesebben, színes egytálételnek

Mindenki tudja, hogy újév napján lencsét kell enni, mivel a babona szerint bőséget és egészséget hoz az egész új esztendőre. Leggyakrabban a biztonság kedvéért már szilveszter napján elkészül főzelék formájában, és éjfél után már sokan kanalaznak is belőle, hogy biztosra menjenek. Ha esetleg az év végi trakták során feljött pár kiló plusz, akkor elkészíthetjük egészségesebben, rántás nélkül is a lencsét, például zöldségekkel és fetával.

Cookta - 2023.12.30.
Bőséghozó lencse egészségesebben, színes egytálételnek

A lencse alapvetően nagyon egészséges, magas fehérjetartalmú és rostokban gazdag alapanyagunk, amit sokkal ritkábban fogyasztunk, mint kellene. Sokan a viszonylag hosszadalmas főzési idő miatt mellőzik, de ha beáztatjuk egy éjszakára, akkor sokkal gyorsabban megpuhul, de egyébként ma már kapható konzerv formában is főtt lencse, ami semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, a lencse mellett csak só és víz van benne, kimondottan olcsó, ráadásul időt és energiát is spórolhatunk vele.

A főtt lencséből most egy szokatlanabb fogás készült, pofonegyszerű, színes, finom, egészséges és alakbarát: zöldségekkel együtt sütőpapírba csomagolva, batyuban sült tartalmas, de alakbarát egytálétellé, a végén pedig egy kis feta került a tetejére. A batyus sütés nagy előnye, hogy zsiradék szinte nem kell a sütéshez, saját gőzükben párolódnak puhára a belepakolt finomságok – nem mellesleg pedig még mutatós is.

Zöldséges-fetás lencse batyuban

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt lencse (2 kisebb konzerv)
  • 20 dkg feta sajt
  • 1 fej lilahagyma
  • 8 koktélparadicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál curry
  • kevés reszelt szerecsendió
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A lilahagymát meghámozzuk, először félbe, majd vékony cikkekre vágjuk. A padlizsánt és a kaliforniai paprikát felkockázzuk, a koktélparadicsomokat félbevágjuk. A zöldségeket tálba tesszük, sózzuk, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk az olívaolajjal, összeforgatjuk. A lencsét leszűrjük, meghintjük a kurkumával, a curryvel, szerecsendiót reszelünk hozzá, összeforgatjuk.

Sütőpapírból 4 lapot kiterítünk, elosztjuk rajtuk a lencsét, ráhalmozzuk a zöldségeket, alulról és felülről ráhajtjuk a sütőpapírt, majd a végeket aláhajtjuk, és tepsire tesszük.

180 fokos sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A batyukat tányérokra tesszük, kibontjuk, fetát morzsolunk a tetejükre tálaláskor.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.