Írd be, mit keresel:

Parmezánkosárkák – mutatós partifalatkák egyszerűen

Igazi partifalat a reszelt parmezánból sült ropogós tallér, amiből kis kosárkákat is formázhatunk, ha még forrón, amikor képlékeny, kisebb tálkákra téve hagyunk megkeményedni. Mutatós és mókás az ehető, roppanós kosárka, az elkészítése pedig pár perc csupán.

Cookta - 2017.12.31.
Parmezánkosárkák – mutatós partifalatkák egyszerűen

Elegánsabb éttermek előszeretettel tálalják előételeiket parmezánkosárkában, mert egyrészt látványos, másrészt általában jól ki is egészíti a ropogós és illatos parmezáncsipsz benne felszolgált salátát, pástétomot vagy könnyű sós habot. A kosárka elkészítése viszont pofonegyszerű, és otthon is bátran nekiállhatunk, pár perc alatt realizálható, ha néhány szabályt betartunk.

  • Mindenképpen frissen reszelt parmezánt vagy grana padano sajtot használjunk, nemcsak ízben, de állagban is jobb, könnyebben olvad, mint a reszelve vásárolt, amiben nem is biztos, hogy csak parmezán van. 
  • A lereszelt sajtot érdemes egy kevés liszttel még finomabbra aprítani, a pici liszt jobban összetartja, és könnyebben kezelhető így az olvadt sajt. 
  • Fontos, hogy előkészítsünk kisebb tálkákat, amikre ráboríthatjuk majd az olvadt sajtkorongokat, és ne akkor keresgéljük őket, amikor a sajtot kivetük már a sütőből, mert megdermednek, mire sorra kerülnének.
  • Ha jót akarunk, akkor a sütőpapírt vágjuk fel négyzetekre, így egyenként tudjuk kezelni a sajtkorongokat, és nem szükséges sütőlapáttal vagy késsel, spatulával zsonglőrködnünk.

Parmezánkosárkák

Hozzávalók:

  • 20 dkg parmezán vagy grana padano sajt
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés: A sajtot lereszeljük, majd késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a lisztet, és egész finomra daráljuk.

Sütőpapírból akkora négyzeteket vágunk, amekkora kosarakat majd szeretnénk, és tepsibe rakjuk, mindegyikre kör alakban viszonylag vastagon és nem a széléig parmezánt szórunk, ujjal ellapogatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 5-6 perc alatt addig sütjük, míg a sajt megolvad és buborékok kezdenek képződni benne.

Kivesszük, és lefordított tálkákra vagy poharakra fordítjuk és finoman lesimitjuk a sajtkorongokat úgy, hogy a papír kívül legyen. Pár perc alatt megdermed, ahogy hűl, ekkor finoman lehúzzuk a sütőpapírt.

Ha gyorsabban szilárdul, mint ahogy mindet meg tudnánk formázni, 1 percre visszatesszük a sütőbe, hogy megolvadjon, és újra formázható legyen.

A kosárkákat közvetlenül tálalás előtt tötjük meg ízlés szerint salátával vagy valamilyen könnyű krémmel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.