Írd be, mit keresel:

Citromos-mákos csodasüti – egyszerű kevert tésztával

Nagyon szeretjük a kevert sütiket, a pikk-pakk összeállítható tészta pedig nagyon sokféle ízesítéssel készíthető. A triplán citromos, mákkal pöttyözött változat pedig olyan zseniálisan finom, hogy akár tortaként is tálalható.

Cookta - 2024.01.07.
Citromos-mákos csodasüti – egyszerű kevert tésztával

Könnyű, puha, illatos és pofonegyszerű, vajas kevert tészta, ami 10 perc alatt összeállítható. Nemcsak a tésztájába kerül citrom, hanem sütés után citromos szirup is átitatja, majd citrommáz kerül a tetejére. A tésztája pedig mandulás és mákos – a mandula finom puhává teszi, a sült mákszemek pedig kellemesen roppanak a fog alatt, mivel nem darált, hanem egész mákszemek kerülnek a tésztába…

Citromos-mákos kevert süti

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 4 evőkanál darálatlan mák
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • 1 citrom leve és reszelt héja

A sziruphoz:

  • 1 citrom leve
  • 8 dkg cukor
  • A mázhoz:
  • 1 citrom leve
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés: A lisztet, a darált mandulát, a mákot, a sütőport egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, összekeverjük. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is elkeverjük, majd a kettőt összeöntjük, és egy spatulával elkeverjük, végül a citrom kifacsart levével lazítva újra átkeverjük.

A tésztát kikent, lisztezett kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőbe, légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük.

Közben a sziruphoz egy citrom levét kifacsarjuk, és 8 dkg cukorral felforraljuk. A sütőből kivett mákos süteményt a formából kiborítjuk, hústűvel vagy hurkapálcával megszurkáljuk, és még melegen meglocsoljuk a sziruppal, hagyjuk hűlni.

A mázhoz egy citrom levét kifacsarjuk, és elkeverjük 12-15 dkg porcukorral, hogy folyékony, de sűrű mázat kapjunk, majd a kihűlt mákos sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk.

A citromos máz megdermedése után szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.