Írd be, mit keresel:

Majonézes csirkesaláta fűszeresen, a királynő kedvére

Az angol konyhát hajlamosak vagyunk nem túl izgalmasnak és fantáziadúsnak megítélni, de azért jó néhány fogás rácáfol erre az előítéletre. Bizonyság erre az emblematikus coronation chicken, a fűszeres és pikáns csirkemellsaláta, amely először II. Erzsébet királynő 1953-as koronázási ünnepségére készült.

Cookta - 2018.01.09.
Majonézes csirkesaláta fűszeresen, a királynő kedvére

A krémes, kellemesen fűszeres és egyszerűen elkészíthető csirkemelles fogás persze csak egyike volt a koronázási ceremónia után a kiváltságos meghívottak számára feltálalt finomságoknak, de ezt kimondottan erre az alkalomra álmodta meg a londoni Cordon Bleu szakácsiskola két elismert szakembere, Constance Spry és Rosemary Hume, és a sikerre való tekintettel a Buckingham-palota pedig sajtóközleményben nyilvánosságra is hozta a receptet. 

Az ünnepi fogadáson eredetileg rizssalátával és zöldborsóval tálalták fel a koronázási csirkét, ezt a currys-majonézes hússalátát, de ma már rengeteg variációja és tálalási lehetősége létezik, és mindenki egy kicsit a maga ízlésére alakítja. Nagyon népszerű szendvicsbe töltve, gyakran gazdagítják mazsolával, aszalt sárgabarackkal vagy mangószeletekkel, esetleg mangócsatnival, mert ezek nagyon jól passzolnak a curryhez, de pirított mandula, koriander is gyakran kerül bele.

Minden változatban érdemes kipróbálni, elrontani nem lehet!

Koronázási csirke – coronation chicken

Hozzávalók:

  • 2 csirkemellfilé
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál egész fekete bors
  • 1 leveskocka
  • 5 evőkanál majonéz
  • 5 evőkanál görög joghurt
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál curry
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál őrölt koriandermag
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér

Elkészítés: Egy edényben 1 liter vizet felforralunk, belemorzsolunk egy leveskockát, hozzáadjuk a borsot és a babért, majd a csirkemellfiléket is beletesszük, 15-20 perc alatt megfőzzük, majd a vízből kivéve vágódeszkára tesszük, és hagyjuk kihűlni. A főzővizet egy leveshez vagy rizottóhoz felhasználhatjuk alapléként…

A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, és egy serpenyőben a felforrósított olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a curryt, a római köményt, a gyömbért és a koriandert, kevergetve 1 perc alatt illatosra pirítjuk, majd a tűzről levéve félretesszük.

A csirkemellet apróra kockázzuk. A majonézt és a joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a fűszeres hagymát és a mustárt, összekeverjük, majd a csirkemellfalatokat is beleforgatjuk.

A fűszeres salátát ízlés szerint szendvicsekbe töltjük zöldségekkel, vagy salátaágyra halmozva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.