Írd be, mit keresel:

Puha, sütőben sült fánk egyszerűen, kétféleképpen

Közeledik a farsangi időszak, ilyenkor mindenki fánkot süt, az én gyerekeim is sűrűbben kérnek.

Cookta - 2018.01.09.
Puha, sütőben sült fánk egyszerűen, kétféleképpen

Van is egy kipróbált hagyományos fánkreceptem, abban sosem csalódtam. Egyetlen bajom van csak vele, olyan átható olajszag lesz tőle a konyhában, amit szellőztetéssel sem nagyon tudok száműzni. A másik pedig, hogy az olaj hőmérsékletét jól el kell találni, különben nincs szalag, és akkor hűha…

Ezért próbáltam ki ezt a „sütőben sült fánk”-receptet. A készítési metódus pontosan ugyanaz, mint a sima fánknál, a befejezés kivételével. Az eredmény nem lesz pontosan ugyanaz, de az állaga és az íze frissen szinte megegyezik a megszokottal. Azzal a különbséggel, hogy nem lesz tiszta olajszag!

Forrás:
Hajós Ágnes

Sütőben sült fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 3 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • ½ teáskanál só
  • 2 tojássárgája

A tetejére:

  • lekvár, porcukor vagy Nutella

Elkészítés: A tejből 1 dl-t langyosra melegítünk, a kimért cukorból hozzáadunk egy teáskanállal, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, fakanállal kicsit összekeverjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat, a maradék tejet és a cukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat. Megdagasztjuk, langyos helyen, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk.

Egy tepsibe szilikonos sütőlapot terítünk, pár cm távolságra tesszük egymástól a fánkokat. Ismét egy félórát kelesztjük, addig 200 fokra előmelegítjük a sütőt.

Mielőtt betoljuk, az ujjunk vagy egy fakanál végének segítségével mélyedést nyomunk a fánkokba. Ha lekvárosat szeretnénk, akkor a lekvárt még sütés előtt beletöltjük a mélyedésekbe, és rögtön betoljuk a sütőbe.

Kb. 20 percig sütjük, de figyelni kell a színét. Kivéve megszórjuk porcukorral vagy megcsorgatjuk kissé megolvasztott Nutellával.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.