Írd be, mit keresel:

Édes sütőtökös csiga – aranyló, foszlós kelt tésztával

Az angolszász országokban nagy hagyománya van a sütőtökkel készülő édességeknek, készítenek vele muffint és pitét is, de a természetes édességgel bíró sütőtökpüré könnyen belecsempészhető kelt tésztába is. Most aranyló kelt csigák készültek sütőtökkel, benne édes-fűszeres vajas töltelékkel.

Cookta - 2024.01.10.
Édes sütőtökös csiga – aranyló, foszlós kelt tésztával

A klasszikus fahéjas vagy kakaós csiga téli alternatívája lehet ez a foszlós és illatos, puha kelt tekercs, amit a sült sütőtökből készült püré tesz különlegessé. A krémes és édes sütőtökpüré puhává és illatossá varázsolja a kelt tésztát, cukrot és zsiradékot spórolhatunk ki használatával a tésztából, és persze gyönyörű színt is ad a süteménynek. Ha legközelebb sütőtököt sütünk, érdemes nagyobb adagot készíteni, mert krémleves, köret, édes felfújt is készíthető belőle, 3 napig eltartható pürésítve a hűtőben, lefagyasztva pedig akár 3 hónapig is felhasználható.

A napsárga kelt tésztába töltelékként most vaníliás, fahéjas és szerecsendiós édes vaj került, de készíthetjük kakaósan is, vagy épp csak vaníliával és dióval, mogyoróval töltve…

Édes sütőtökös csiga

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg sült sütőtök pépesítve
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 8 dkg lágy vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • kevés reszelt szerecsendió

Elkészítés: A tésztához a tejet, a cukrot és az élesztőt keverőtálba tesszük, összekeverjük, és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő beinduljon. Ezután hozzáadjuk a sütőtököt, a lisztet, a sót és az olvasztott vajat, és elektromos robotgép dagasztókarjával 5-6 perc alatt ruganyos, fényes tésztává dagasztjuk. Ha szükséges, még kevés tejet vagy lisztet adhatunk hozzá – a sütőtökpüré nedvességtartalmától függően.

A tésztát gombóccá formázzuk, és tálba téve, konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. Közben a töltelékhez az alapanyagokat egy tálkában kikeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átdolgozzuk, majd kb. 30 x 45 centis téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük az édes-fűszeres vajjal, hosszanti irányban feltekerjük, és 2-3 centis szeletekre vágjuk. A csigákat kivajazott tepsibe vagy kapcsos tortaformába rakosgatjuk, és letakarva még 30 percet kelesztjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a csigákat légkeverés mellett 15-20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, és langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Tipp: Megcsurgathatjuk cukormázzal is: ehhez 1 citrom kifacsart és átszűrt levét annyi porcukorral keverjük ki, hogy sűrűn folyós állagú legyen.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.