Írd be, mit keresel:

Csicsókából tésztaszósz, krémesen, egészségesen

Az elmúlt években a téli hónapok állandó szereplőjévé vált a csicsóka, ez a göcsörtös, girbegurba gumós zöldség, és tudjuk is, hogy egészséges, de rendre elbizonytalanodunk, mit is készítsünk belőle... A krémleves és a sült csicsóka mellett érdemes tésztaszószként is kipróbálni, mert nagyon finom!

Cookta - 2024.01.11.
Csicsókából tésztaszósz, krémesen, egészségesen

Bár a csicsóka előkészítése, jobban mondva a tisztítása kicsit macerás, érdemes vele néha elbabrálni egy kicsit, mert annyira egészséges és finom. Az édeskés gyökérzöldség rengeteg rostot tartalmaz, magas a kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és cinktartalma, emellett sok C-, B1-, B2-vitamin is van benne. Csökkenti az édesség utáni vágyat, és a benne lévő inulin nevű szénhidrátfajta nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

Most teljes kiőrlésű tésztához készült belőle egészséges tésztaszósz, kis cukkinivel és dióval, izgalmasan édeskés és sós, krémes és roppanós egyszerre, egyszerű és kiadós.

Csicsókakrémes tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg teljes kiőrlésű tészta
  • 25 dkg csicsóka
  • 1 kis cukkini
  • 10 dkg dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál reszelt parmezán + a tálaláshoz
  • só, bors

Elkészítés: A csicsókát dörzsis szivaccsal alaposan megmossuk, és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Forrástól számítva 15 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük, és ha kicsit hűlt, lehúzzuk a bőrét.

A dió felét késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük, hozzáadjuk a csicsókát, 2 evőkanál reszelt parmezánt, a zúzott fokhagymát és 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és simára, krémesre turmixoljuk.

A tésztát sós, forró vízben feltesszük főzni, és a csomagoláson jelölt idő alatt megfőzzük. Közben a cukkinit durvára lereszeljük, és a tésztához adjuk a főzési idő vége előtt 2 perccel, majd leszűrjük.

Összeforgatjuk a csicsókakrémmel és a maradék durvára vágott dióval, és parmezánnal meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.