Írd be, mit keresel:

Sütős pufók palacsinta, az elronthatatlan

Kevés olyan népszerű és sokoldalú étel van, mint a palacsinta – jöhet bármikor, bármilyen változatban! Akkor is ideális, ha üres a kamra, és akkor is, amikor valami gyors finomságra vágyunk. Ez a sütőben sült változat pedig még olyan előnnyel is bír, hogy nem kell hozzá konyhai rutin, és nem kell mellette sem állni, míg elkészül.

Cookta - 2024.01.11.
Sütős pufók palacsinta, az elronthatatlan

Az amerikaiak kedvence a dutch baby pancake, ez a forró serpenyőben, de sütőben sütött óriás palacsinta. A szélei ropogósra sülnek, a közepe pedig könnyű, lágy, szinte krémes marad. A trükkje pedig csak annyi, hogy az előre jól felforrósított edénybe kell önteni a kikevert palacsintatésztát, ami a hirtelen forróságtól és a belesejében kialakuló gőztől felfúvódik, mókás alakot felvéve.

Mivel villámgyorsan összeállítható, és pihentetni sem kell a masszát, így ráérős reggelire is szuper, de egy tartalmasabb leves után másodiknak is remek, ha pedig elhagyjuk belőle a cukrot, akkor sós változatban is készülhet. Az édes változathoz elég egy kis friss gyümölcs, de persze mehet rá bármi: dzsem, Nutella, kompót, aprított csoki… A sós verziót pedig megszórhatjuk egy kis aprított sonkával, reszelt sajttal, konzervkukoricával vagy koktélparadicsommal, elrontani nem lehet!

Sütős pufók palacsinta

Hozzávalók:

  • 3 nagy tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • porcukor és friss gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítés: A sütőt 220 fokra felmelegítjük, és egy 23-25 centis vasserpenyőt vagy kerámia sütőtálat 10 percre betolunk üresen a sütőbe.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval kézi habverővel elkeverjük, majd a lisztet hozzáadva simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, és ezzel is elkeverjük.

A vajat a sütőben lévő forró edénybe dobjuk, és 1 percet még hagyjuk forrósodni, míg a vaj teljesen felolvad, majd nagyon óvatosan kivesszük a serpenyőt, beleöntjük a masszát, és betesszük a sütőbe. 15-17 perc alatt megsütjük, a tészta szépen meg fog emelkedni, a teteje pedig szép aranybarnára sül.

Azon melegében vagy langyosra hűlve tálaljuk, porcukorral meghintve, gyümölccsel megszórva, szeletekre vágva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.