A lila káposzta kissé lenézett és mellőzött alapanyag, nem túl gyakran kerül a tányérunkra, pedig az egyik legegészségesebb zöldség, és a nők számára különösen fontos lenne gyakoribb fogyasztása. Mondjuk, miért, és mutatunk is hozzá egy könnyű és finom receptet!

Minden zöldségesnél szembejön a lila káposzta, mégis ritkán esik rá a választásunk, pedig egész télen, sőt tavasszal is friss vitaminforrás, kimondottan pénztárcabarát, nem mellesleg kalóriaszegény (31 kcal/100 g), és jóval könnyebben emészthető, mint a sima fejes káposzta.

És hogy miért érdemes még fogyasztani?

  • Rostokban nagyon gazdag, serkenti az emésztést, eltelít, így diétázóknak nagyon ajánlott.
  • Olyan fitokemikáliák vannak benne, amelyek megvédik a szervezetet a különféle daganatos betegségek ellen, nevezetesen a benne lévő indol véd a mell-, méh- és petefészekrák ellen.
  • Ugyanez a hatóanyag egyben lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
  • Sok vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, jódot tartalmaz.
  • Természetes antibakteriális hatásának köszönhetően védi és regenerálja a táplálékcsatorna nyálkahártyáját.
  • Magas C-vitamin-tartalma immunerősítő, de sok B- és A-vitamin is van benne.

Vékonyan felszeletelve vagy legyalulva változatosan készíthetünk belőle salátákat – 3 receptötlet itt >> –, színes krémlevesnek >> is meglepően finom, de ha inkább párolva készítenénk, ahhoz most mutatunk egy nagyon kellemes, illatos változatot, gyümölcsösen.

Almás-áfonyás lila káposzta

Hozzávalók:

  • 1/2 fej lila káposzta
  • 2 nagyobb alma
  • 1 marék aszalt vagy fagyasztott vörös áfonya
  • 2 kisebb ág rozmaring
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál méz
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál vaj
  • só, színes bors

Elkészítés: A lila káposzta külső leveleit lefejtjük, a káposztát félbevágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd legyaluljuk vagy nagyon vékonyan, szálasra vágjuk a káposztát. Meghintjük egy kevés sóval, és állni hagyjuk kb. 20 percet. Közben kicsumázzuk és vékony cikkekre vágjuk az almát.

Mélyebb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a kinyomkodott káposztát, hozzáreszeljük a gyömbért, alaposan átforgatjuk, 4-5 percig dinszteljük, majd aláöntünk kb. 1 dl vizet, és lefedve pároljuk 8-10 percig. Hozzáadjuk az almát, a vörös áfonyát és a rozmaringot, színes borsot őrölünk rá, meglocsoljuk a citrom levével és a mézzel, összeforgatjuk, majd még 5-6 percet lefedve pároljuk, és a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk még puhulni saját gőzében 5-6 percet.

Kínálhatjuk köretként húsok, halak, sült sajt mellé, de párolt rizzsel, bulgurral vega fogásnak is ideális.