Írd be, mit keresel:

Mogyorós-kávés zabkeksz cukor nélkül – nem csak diétázóknak

Gyors, egyszerű és mégis isteni zabkeksz recept, amit a kávé és a mogyoró tesz különlegessé. Természetesen kedvünk szerint ízesíthetjük, például csokival, fűszerekkel, aszalt gyümölccsel. Nem csak diétázóknak ajánlott!

Cookta - 2024.01.12.
Mogyorós-kávés zabkeksz cukor nélkül – nem csak diétázóknak

Mindenképpen szerettem volna írni arról, hogy milyen ízű is ez a cukormentes zabkeksz valójában, hogy nagyjából tudjátok, mire számíthattok, ha követitek a receptet. A recept készítésekor a célom olyan zabkekszek előállítása volt, amik gyorsan összedobhatóak, könnyen variálhatóak (hogy ne unjunk rá az ízére), kellemesen puhák, és amik jól mennek a kávéhoz és teához. Nem szerettem volna, hogy a keksz túl édes legyen, inkább az vezérelt, hogy a hozzáadott ízesítés – jelen esetben főleg a mogyoró – domináljon. Sikerült is mindezt elérni, úgyhogy az eredmény, azt hiszem, egy igazi alaprecept lett, amit kedvünkre formálhatunk saját ízlésünk és hangulatunk szerint.

Forrás: Zita

Variációk és néhány tanács:

Édesszájúaknak: Nyugodtan adjatok hozzá több eritritet (vagy tetszőleges édesítőt) a tésztához, esetleg egészítsétek ki csokidarabokkal, aszalt gyümölccsel a receptet.
Gluténérzékenyeknek: Ha gluténmentes zabpelyhet és tönkölyliszt helyett hajdina- vagy mandulalisztet használtok, akkor már kész is a gluténmentes, teljes kiőrlésű verzió.
Vegánoknak: Tojás helyett a lenmagtojás tökéletesen működik (egyik sütésnél én is azt használtam, mivel nem volt itthon rendes tojás).
Kávérajongóknak: Erős kávéval készítve is csak enyhén érződik az ital íze, úgyhogy ha ennél többre vágytok, akkor csökkentsétek a tej mennyiségét és azzal arányosan lehet növelni a kávé adagját.
Mogyorót nem kedvelőknek vagy mogyoróra allergiásoknak: Simán ki lehet hagyni a receptből, de érdemes helyette választani valamilyen hozzávalót, ami pluszízt ad a keksznek, például fahéjat, csokit, kakaót, kókuszt, aszalt gyümölcsöt stb.

Ebben a receptben tehát főleg a török mogyoró íze dominál, de biztos, hogy fogok étcsokis-narancsos, illetve almás-fahéjas verziót is csinálni.

Forrás: Zita

Szénhidrátok

A teljes recept összesen 228,8 gramm inzulinrezisztencia-diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz (tehéntejjel készített keksz esetén 233,6 gramm CH-val kell számolni!), amiből kekszenként – 25 darab zabkeksszel számolva – 9,2 gramm szénhidrát lesz.

Mogyorós-kávés zabkeksz cukor nélkül

Hozzávalók:

  • 10 dkg török mogyoró (pirítva)
  • 25 dkg zabpehely (szükség esetén gluténmentes)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy hajdinaliszt GM diéta esetén)
  • 1 dl cukrozatlan növényi tej (vagy sima tehéntej)
  • 1 db tojás (lenmagtojás is lehet)
  • 10 dkg margarin
  • 5 cl kávé
  • 13 dkg eritrit
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (ha a mogyoró még nincs megpirítva, akkor kezdjük azzal: sütőben pár perc alatt megpirul).

Daráljuk le a mogyorót apró darabokra, majd öntsük egy nagyobb tálba, és keverjük hozzá az összes többi hozzávalót. Jól dolgozzuk át, hogy a margarin egyenletesen eloszoljon.

Vizes kézzel formáljunk gombócokat 1-1 evőkanálnyi tésztából, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Lapítsuk le a gombócokat (kézzel vagy kanállal) annyira, hogy kb. 1 cm magas korongokat kapjunk.

Tegyük be a sütőbe, és hőlégkeveréssel süssük 15-20 percen keresztül, vagy amíg aranybarna nem lesz.

Forrás: Zita

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.