Írd be, mit keresel:

Sokmagos falafel – vegán fasírtgolyó sok fűszerrel, sütőben sütve

A török gyorséttermek és a hummuszbárok kínálatának állandó darabja a falafel, amiből - valljuk meg - létezik pocsék, fojtósan száraz és jellegtelen, mintha csak fűrészporból lenne, és persze istenien ropogós és fűszeres fajta is. Nyilván, ez utóbbira szavazunk, és ha biztosra akarunk menni, akkor otthon készítjük - egyszerűen és könnyen, sok fűszerrel és mindenféle maggal gazdagítva.

Cookta - 2024.01.16.
Sokmagos falafel – vegán fasírtgolyó sok fűszerrel, sütőben sütve

A ropogós kis vegán fasírtgolyó szendvicsben, salátával, mártogatóssal vagy akár főzelék feltétjeként is nagyon jól működik, sőt a kész golyókat le is fagyaszthatjuk, akár nyersen, akár sütve, pár perc alatt felfrissíthetőek a sütőben, vagy egy kis plusz sütési időt rászámolva frissen is megsüthetőek. A legjobb dolog pedig, hogy nem is kell olajban sütni, elég, ha csak olajos kézzel formázzuk a golyókat, majd egyszer átkenjük őket sülés közben – így jó ropogósak lesznek, de nem vesznek fel felesleges zsiradékot.

Mivel a csicseriborsó önmagában ugyancsak semleges ízű, ezért mindenképpen érdemes jó sok fűszert használni hozzá. Mivel tojás nem kell hozzá, az összetartó funkciót a szezámkrém és az olaj adja,de ha túl száraznak érezzük a masszát, nyugodtan adhatunk hozzá bátran – de apránként! – a csicseriborsó levéből, hogy kellően összeálljon, és könnyen formázható legyen a massza.

Sokmagos falafel

Hozzávalók:

  • 1 nagy konzerv csicseriborsó (800 g, nettó 530 g)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál chiamag
  • 3 evőkanál napraforgómag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 4 hüvely kardamom
  • csipetnyi csilipehely
  • 3 evőkanál tahini (szezámkrém)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • só, bors

Elkészítés: A fűszereket egy késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. Hozzáadjuk a napraforgómagot, és apróra daráljuk. A csicseriborsót leszűrjük, a levét félretesszük, a csicserit a robotgépbe tesszük, Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tahinit, a citromlevet és az olívaolajat, és addig pépesítjük, míg homogén masszát kapunk, ha szükséges, egy kis félretett levet adunk hozzá.

Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a szezám- és chiamagot, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges, még néhány kanálnyi levet adunk hozzá, és alaposan összedolgozzuk.

A masszából olajos kézzel diónyi golyókat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és egyszer megforgatva, olajos ecsettel lekenve 30 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Ízlés szerint salátával, mártogatóssal vagy pitába töltve fogyasztjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.