A húsgombóc megunhatatlan, rengeteg fajtája létezik - gondoljunk csak az emblematikus svéd húsgolyóra vagy az olasz paradicsomos gombóckákra, vagy a rengeteg fasírtfélére, de a görögök kedvencét, a yuvarlakiát is érdemes megismerni és főleg megkóstolni. Citromos és zöldfűszeres, friss ízvilágú, amit egy joghurtos szósz tesz ellenállhatatlanná.

A darált hús remek alapanyag, sokféle módon varázsolhatunk vele, a klasszikus töltött káposztától a bolognai szószig rengeteg étel alapja. Ha már kicsit unjuk a szürke téli hónapokat, akkor ideális egy kis mediterrán, görögös ízvilágot becsempészni a konyhai repertoárba, friss ízekkel, zöldfűszerekkel, citrommal és egy selymes joghurtszósszal.

Valójában nagyon egyszerű, senkit ne rettentsen el a hozzávalók számossága, a citrom például háromszor is szerepel a felsorolásban, nem véletlenül, mert a héja és a leve is nagyon frissé és finommá teszi ezeket a rizses kis húsgombóckákat. Isteni finom, tunkolható fűszeres fogás, ami egyszerre melengető és tavaszváró!

Fűszeres húsgombócok joghurtos szószban

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 15 dkg rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 4 hüvely kardamom
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

A főzéshez:

  • 1,5 liter víz
  • 2 babérlevél
  • 2 tyúkhúsleveskocka
  • 1 ág rozmaring vagy 1 teáskanál szárított
  • 1 citrom héja

A joghurtszószhoz:

  • 20 dkg görög joghurt
  • 1 citrom leve

Elkészítés: A darált húst tálba tesszük, hozzáadjuk a rizst, a finomra vágott hagymát és fokhagymát, a kakukkfüvet és a finomra vágott petrezselymet, hozzáreszeljük 1 citrom héját. A kardamomokat kés lapjával megroppantjuk a magjait kiszedjük, mozsárban finomra őröljük, és ezt is a húshoz adjuk az olívaolajjal és a tojással együtt, bőségesen sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk.

Egy lábasban felteszünk 1,5 liter vizet, hozzáadjuk a leveskockát, a rozmaringot és 1 citrom zöldséghámozóval vékonyan lehántott héját, felforraljuk. Amikor forr, a húsmasszából diónyi gombócokat formázunk, és a vízbe tesszük, és kb. 30-35 perc alatt félig lefedve megfőzzük.

Közben a joghurtot 1 citrom kifacsart levével elkeverjük, a főzővízből 2 merőkanálnyit a citomos joghurthoz adunk, összekeverjük, visszaöntjük a húsgombócokhoz, majd az egészet sütőtálba öntjük, és 200 fokos sütőbe toljuk, és 10 percig sütjük, amíg a szósz kissé besűrűsödik, a gombócok teteje pedig picit megpirul.

Aprított petrezselyemmel meghintve, friss kenyérrel tálaljuk, cikkekre vágott citromot kínálhatunk hozzá.