Írd be, mit keresel:

Nagyon sajtos keksz, aminek nem lehet ellenállni

A sós ropogtatnivalók között talán a sajtosak a legnépszerűbbek, főleg akkor, ha nemcsak a kekszek tetején, hanem a tésztába is kerül sajt. Most ráadásul sajtszeletnek formázva készültek, ami mókássá is teszi ezeket a ropogós falatkákat.

Cookta - 2024.01.17.
Nagyon sajtos keksz, aminek nem lehet ellenállni

Gyerekzsúrra, uzsonnára, baráti beszélgetés, borozáshoz, vendégvárónak és bármikorra jó ez a sajtos keksz, aminek már a látványa is mosolyt fakaszt, nem mellesleg nagyon finom. Sok sajt van a tésztában, tojás nélkül készül, ráadásul egy késes robotgépben összeállítható, gyúrás nélkül. Érdemes hozzá félkemény sajtot használni, jó a trappista vagy a füstölt sajt is, de készülhet goudával, cheddarral, emmmentálival is, vagy akár keverve, vegyesen.

A tésztába most egy egész kevés kurkuma és pirospaprika is került, egyrészt a szín, másrészt az illat miatt, de természetesen más fűszerekkel, morzsolt zöldfűszerekkel is kipróbálható.

Nagyon sajtos keksz

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 7 dkg hideg vaj
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 2 evőkanál hideg víz

Elkészítés: A lisztet, a sót, a kurkumát és a pirospaprikát késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és morzsásra összemixeljük. Hozzáadunk 20 dkg reszelt sajtot, és ezzel is összemixeljük, majd a vizet is hozzáadva kb. fél perc alatt tésztává összedolgoztatjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és 30 percet pihentetjük a tésztát a hűtőben.

Lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát 4-5 mm vékonyra, és ízlés szerinti kiszúróval kiszaggatjuk, vagy késsel háromszögere vágjuk, és a háromszögekből kis köröket szúrunk ki vastagabb szívószállal, mintha sajtszeletek lennének. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, szaggatjuk…

A kekszeket sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 180 fokos sütőbe tolva kb. 10-12 perc alatt megsütjük, majd kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni a ropogós kekszeket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.