A kebab a török, görög és arab konyha kedvelt fogása, ami eredetileg fűszeres darált hússal készül, de ma már sok helyen a gyros-t is sok helyen kebabnak hívják. Ne dőljünk be, inkább készítsük el a darált húsos verziót, jó fűszeresen - nem bonyolult, isteni, és serpenyőben is könnyedén megsüthető, nem csak grillen.

A nyársra rányomkodott fűszeres húsmassza általában parázs fölött sül, igazi street food a mediterrán térség keleti és déli térségeiben, de serpenyőben készítve is nagyon finom, ha kellően van fűszerezve. A nyárs a forgatást segíti, ami a parázs fölött és a serpenyőben is egyszerű ezzel a módszerrel, ráadásul fogyasztáskor, mártogatáshoz is ideális.

Mert a kebabhoz mindig jár egy kis pikáns mártogatós - így partiételnek és kicsit szokatlanabb családi fogásnak is remek és kiadós megoldás -, főleg ha pirított pitával, salátával kínáljuk, amiből mindenki magának állíthatja össze a maga tökéletes tálját, nekünk pedig csak előkészítenünk kell az elemeket. Nem mellesleg a joghurtos mártogatós salátaöntetnek is működős!

Fűszeres kebab házilag

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált bárányhús vagy pulykacomb
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés olaj a sütéshez
  • só, bors

Valamint:

  • 25 dkg görög joghurt
  • 1/2 citrom
  • 1 teáskanál szárított menta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál forró olívaolajon 3-4 perc alatt megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsompürét, mér 1 percig kevergetve pirítjuk. Közben a darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a maradék 2 evőkanálolívaolajat, a zsemlemorzsát és a hagymás keveréket, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, és ha picit hűlt, akkor kézzel alaposan összedolgozzuk, majd frissentartó fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük kb. 6 órára, de akár egy egész éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.

A joghurtszószhoz a görög joghurtot tálba tesszük, hozzáadjuk a mentát, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a fél citrom héját és kifacsart levét, alaposan összekeverjük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

A hideg húsmasszából félmaréknyi adagokat szaggatunk, és hurkapálcát vagy bambuszrudacskát szúrunk bele, a tenyerünkben ovális formára lenyomkodjuk. Ebben a formában fóliával lefedve a hűtőbe visszatehetjük tálalásig, mert innentől pár perc kell már csak...

Egy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olívaolajat felforrósítunk, és oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük.

A joghurtos szósszal tálaljuk, pirított pitakenyeret, paradicsomot, görög vagy zöldsalátát kínálhatunk mellé...