Írd be, mit keresel:

Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

Gyerekeim egyik kedvenc rajzfilmhőse Garfield - na jó, az enyém is... :) Az ő kedvenc étele a négysajtos lasagne, mint mondja, élete célja pedig a legjobb receptet megtalálni.

Cookta - 2024.01.23.
Négysajtos lasagne, ahogy Garfield szereti

Annyit rágták már a gyerekek a fülemet, hogy ők is ilyen lasagnét akarnak enni, hogy gondoltam, rajtam ne múljon… Sőt, erőt vettem magamon, és még a tésztát is én nyújtottam, ami úgy húsz perccel megtoldotta az elkészítés idejét.

Viszont nem nagy dolog, és legalább hanyatt esik mindenki, hogy te mekkora király vagy. Zolika is elámulva mondta, hogy ő nem tudta, hogy ez a lasagne ekkora munka… 🙂

Forrás: Hajós Ágnes

Négysajtos, szalonnás lasagne

Hozzávalók 4 főre:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 M-es tojás

A besamelhez:

  • 8 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál só
  • fél mokkáskanál fehérbors
  • csipetnyi reszelt szerecsendió

Valamint:

  • 5 dkg parmezán
  • 10 dkg edami sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg camembert sajt
  • 10 dkg füstölt, húsos szalonna

Elkészítés: A tésztához a lisztet összegyúrjuk a tojással és 1 evőkanál vízzel, frissentartó fóliába csavarva hűtőbe tesszük, amíg a többivel elkészülünk.

A tejből 5 dl-t felforrósítunk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, majd félrehúzva simára keverjük a hideg tejjel. Felöntjük a forróval, sózzuk, borsozzuk, és állandóan kevergetve a tűzre visszatéve besűrítjük, belereszeljük a szerecsendiót. Még maradjon azért folyós, különben nehéz lesz vele dolgozni, a són, ha kell, még igazítsunk.

A szalonnát 1,5 cm-esre kockázzuk, egy serpenyőben zsírját kiolvasztjuk, leszűrjük.

A tésztát tésztagéppel, állandó lisztezés mellett kinyújtjuk. Nekem 9 fokozatú, abból az 5-ös fokozatig vékonyítottam csak, nem kell, hogy hajszálvékony legyen. Ha nincs gép, lisztezett deszkán kb. 2 mm-esre nyújtjuk, 15 cm széles és tepsi hosszúságú csíkokat vágjunk belőle.

A kész tésztát liszttel megszórva tálcára tesszük, amíg elpakolunk és mindent a kezünk ügyébe készítünk. A camembert-t amilyen vékonyra csak tudjuk, felszeleteljük, a többit lereszeljük.

Egy 20×25-ös jénai tál alján elkenünk pár kanál besamelt, kirakjuk egy sor tésztával. Rá jöhet megint besamel, a szalonna harmada, majd az egyik fajta sajt (ha lehet, a parmezán a tetejére kerüljön). Ezt így folytatjuk, míg el nem fogy a tészta, a tetejére már ne jusson szalonna, csak szósz és a parmezán.

180 fokos sütőbe toljuk, míg a tetején kicsit megbarnul a sajt, kb. fél óra, vagy kicsit több (sütőfüggő).

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.