Írd be, mit keresel:

Zellerkrémleves, a filléres – pikánsan, almával

A zeller meglehetősen mostohán kezelt zöldségünk, karakteres íze miatt kevés ételben kap helyet, pedig nagyon egészséges, és egy kis csellel jól megszelídíthető. Ha például krémlevesnek készítjük, és egy kis almával megbolondítjuk, különlegesen pikáns, melengető fogást kapunk - fillérekből.

Cookta - 2024.01.23.
Zellerkrémleves, a filléres – pikánsan, almával

A zeller és az alma nagyon jól passzolnak egymáshoz, ezt a Waldorf-saláta óta tudjuk. A zeller kicsit csípős, földes aromáit egészen elvarázsolja az édeskés-savanykás alma, és ez nemcsak nyersen, de főve is működik. Ha pedig egy kis krumplival testet is adunk a levesnek, akkor semmiféle sűrítésre nem lesz szükség, és egy egészséges, alakbarát, selymesen melengető levest kaphatunk – mindennel együtt szűk fél óra alatt.

Önmagában is krémes levest kapunk a krumplinak köszönhetően a pépesítés után, de egy kis tejszínnel – vagy mindenmentes változatban – kókuszkrémmel tovább selymesíthető, tálaláskor pedig nagyon jó bele valamilyen ropogós levesbetét, ami lehet egyszerűen pirított mogyoró vagy dió, de pirított kenyérkocka, levesgyöngy, húsimádóknak egy kis pirított bacon – mindegyikkel jól harmonizál az édeskés-pikáns krémleves.

Almás zellerkrémleves

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej zeller
  • 2 szál szárzeller
  • 1 alma
  • 1 közepes krumpli
  • 1 dl tejszín vagy kókuszkrém
  • 1 evőkanál méz
  • pici citromlé
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
  • 1,2 liter alaplé
  • só, bors
  • maréknyi mogyoró a tálaláshoz

Elkészítés: A zöldségeket és az almát megtisztítjuk, felaprítjuk. A vajat egy lábasba tesszük, megolvasztjuk, rádobjuk a zellert, és kevergetve 3-4 perc alatt kicsit megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a krumplit és az almát, átkeverjük, felöntjük az alaplével, és forrástól számítva 10-15 perc alatt puhulásig főzzük a zöldségeket közepes tűzön.

A tűzről levéve botmixerrel krémesre mixeljük, felöntjük a tejszínnel vagy a kókuszkrémmel, megkóstoljuk, kis mézzel, citromlével, sóval és borssal ízesítjük.

Pirított mogyoróval és frissen őrült borssal meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.