Sokan úgy tartják, hogy az édes likőrök és puncsok tipikus csajos italok, amolyan nyilem-nyalom kis kortyolganivalók, nem komoly italok, de a kókuszpunccsal nyugodtan rácáfolhatunk erre: a legjobb hangulatjavító, és nem alkoholtartalma miatt, hanem intenzív íze és selymes állaga rögvest egy napfényes trópusi szigetre varázsol, ami ezeken a szürke és hideg téli napokon igazi ajándék.

A kókuszpuncs tulajdonképpen egy selymes krémlikőr, ami friss kókusszal készül, de mivel alapja rum, így bátran nevezhető puncsnak is. Nagyon egyszerű és tiszta ital, elronthatatlan és ellenállhatatlan, sokáig eltartható, és nemcsak magában, hanem koktélokban, különféle kevert italokban is isteni. A fehér rum és a kókusz mellett csak sűrített tej és némi idő szükséges hozzá, nagyon krémes, nem túl édes és nagyon jól érződik a kókuszossága.

Mivel magas az alkoholtartalma, és még plusz cukor is van benne, ezért könnyen fejbe száll, így érdemes vagy sok jégkockával kínálni, vagy koktélként egy kis ananászlével felhígítani, de mennyei, ha tejeskávéba vagy forró csokiba löttyintünk belőle, sőt madártejet vagy egy kis fagyit is nagyon jól felvidít... 

A kókuszpuncs egyetlen kihívása a friss kókusz feltörése, ami - mint tudjuk - kemény dió... De azért nem ördöngösség, egy dugóhúzó, egy konyharuha és egy húsklopfoló segítségével bárki fel tudja törni, de ha szeretnénk a héjat is felhasználni, akkor fűrésszel is próbálkozhatunk - vagy kérjük férfiember segítségét. ;)

Kókuszpuncs

Hozzávalók:

  • 7 dl fehér rum
  • 1 egész kókuszdió
  • 30 dkg sűrített tej

Elkészítés: A kókuszdió 3 kis szeme közül kettőbe lyukat fúrunk - ez egy csavarhúzó és egy kalapács vagy egy dugóhúzó segítségével a legegyszerűbb. A kókuszvizet kiöntjük egy pohárba - megihatjuk, mert nem ebből készül majd a finom italunk. A diót feltörjük - konyharuhába csavarjuk, és kövön vagy betonon klopfolóval vagy kalapáccsal addig ütjük, míg szétnyílik. A héjból kiügyeskedjük a hófehér húst egy kés segítségével.

A kókuszdió húsát késes robotgépbe tesszük, finomra aprítjuk, majd befőttesüvegbe tesszük, és felöntjük a rummal. Egy napot állni hagyjuk, majd leszűrjük, tiszta konyharuhába tesszük a nagyjából kinyomkodott reszeléket, és alaposan kinyomkodjuk, hogy minél több tejes rumot kapjunk. A reszeléket ne dobjuk el - isteni kókuszgolyóhoz vagy süteménybe keverve a rumos kókusz...

A kókuszos rumhoz adjuk a sűrített tejet, üvegbe töltjük, és nagyon alaposan összerázzuk. Azonnal is fogyasztható, de még jobb, ha egy napot még érleljük.